Tarihi bir gün yaşandı! İşte Karadeniz'deki yerli doğalgazın yol haritası!

Türkiye'nin 25 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar doğalgazın mevcut olduğu Karadeniz Filyos'ta en önemli adımlar atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ında katılımıyla düzenlenen törende Başkan Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

14.06.2022-09:06 - (Son Güncelleme: 14.06.2022-10:35)

Milli Enerji ve Maden Politikası üzerinde en önemli millileştirme adımı olan Karadeniz doğalgazı için 'İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni' gerçekleştirildi. Türkiye'nin 25 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar doğalgazın mevcut olduğu Karadeniz Filyos'ta en önemli adımlar atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ında  katılımıyla düzenlenen törende Başkan Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

2023'ün birinci çeyreğinde

Başkan Erdoğan, Kasım ayının ilk haftasına dikkat çekerek "Buradaki çalışmalarımızı kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz. Böylece 2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküplük doğalgazı milli sistemimize aktarmış olacağız" ifadelerini kullandı.

40 milyon metreküp

Günlük gaz üretim kapasitesini 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Başkan Erdoğan, "Bu projenin ilk etabında doğalgaz işleme tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz Gaz Ölçüm İstasyonu'nu ve 36 kilometrelik Batı Karadeniz Doğalgaz Boru Hattı Faz-1'i inşa ediyoruz. Buradaki çalışmalarımızı kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz. Böylece 2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküplük doğalgazı milli sistemimize aktarmış olacağız. Sakarya Gaz Sahası pik üretime inşallah 2026'da ulaşacak. Sahada açılacak 40 kuyu ile birlikte günlük gaz üretim kapasitemizi 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerine yer verdi.

40 milyon metreküp

"Birileri rahatsız oldu"

En büyük tepkiyi muhalefet partilerinin gösterdiğini vurgulayan Başkan Erdoğan, "Kimi zaman bürokratik oligarşiyle, kimi zaman vesayet odaklarıyla, kimi zaman terör örgütleriyle, kimi zaman istemezükçü muhalefet anlayışıyla mücadele ettik. Ama her defasında ya bir yol bularak ya da yol açarak milletimizi eserlerle kavuşturduk. Ülkemizin enerji potansiyelini kullanarak bu alanda dışa bağımlılıktan kurtulma niyetimizi ilk açıkladığımızda birileri bundan rahatsız oldu. Yurtdışındaki malum odaklardan önce en büyük tepkiyi maalesef muhalefet partileri gösterdiler." açıklamalarını kullandı.

"Bu geminin adını Abdülhamid Han"

Dördüncü sondaj gemisinin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Başkan Erdoğan, "Biz ne kimsenin hakkına el uzatırız ne de haramilere hakkımızı veririz. Biz enerjiyi bir gerilim, çatışma alanı değil bölgesel işbirliğinin anahtarı olarak görüyoruz. Bu anlayışla bölgedeki aktörlerle işbirliğini geliştirmeye çalışıyoruz. Dördüncü sondaj gemimizin adını. Yaptığımız değerlendirme neticesinde, bu bölgede Sultan Abdülhamid'in yapmış olduğu çalışmalarla, özellikle sismik araştırma, sondaj çalışmalarıyla bir döneme aslında ismini vermiştir. Bu geminin adını Abdülhamid Han olarak belirlediğimizi açıklayalım. Şu anda Mersin Taşucu Limanı'nda sondaj öncesi teknik hazırlıklar yapılıyor. Dördüncü sondaj gemimizin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.


"Gazi Mustafa Kemal'in vasiyetini yerine getiren biz olduk"

Gazi Mustafa Kemal'in ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşıma vasiyetini yerine getirdik ifadelerini kullanan Başkan Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin banisi Gazi Mustafa Kemal'in ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşıma vasiyetini yerine getiren biz olduk. Sadece kendi vatandaşlarına değil, tüm dostlarına güven veren bir Türkiye için çok çalıştık. Buldukları her fırsatta hâlâ kendilerini belli eden Sevr sevdalılarının, manda heveslilerinin ülkeyi teslim alma gayretlerine fırsat vermedik." açıklamalarında bulundu.

"Büyüttük, güçlendirdik, özgürleştirdik"

'Nice oyunları boza boza ülkemizi büyüttük, güçlendirdik, özgürleştirdik' ifadelerini kullanan Başkan Erdoğan, "Vesayetten darbeye, terör eylemlerinden ekonomik tuzaklara kadar nice oyunları boza boza ülkemizi büyüttük, güçlendirdik, özgürleştirdik. Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı sonrası yeniden şekillenen, dünyanın refah ve güvenlik şemsiyesinin dışında kalmasına yol açan habis zihniyetle mücadele ettik. Sureti haktan gözüküp her seferinde milletimizin ağır bedeller ödemesine yol açan kifayetsizleri tasfiye ede ede şu andaki konuma geldik." ifadelerine yer verdi.


"Son olmayacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önemli demeçler verdi. Bu projelerin son olmayacağını dile getiren Dönmez, "2 bin 200 metre derinliği ve 170 kilometre uzunluğuyla, burada dünyanın en derin ve en uzun deniz tabanı iletim sistemini inşa ediyoruz. Sakarya Gaz Sahası, ülkemizin ilk ve tek derin deniz üretim sahası olacak. Ancak son olmayacak" açıklamalarında bulundu.

"Castoro 10" Filyos Limanı'na ulaşmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, müjdelediği Karadeniz'de bulunan 540 milyar metreküplük doğal gazın çıkartılması sürecinde önemli bir aşama kaydedildiği aktarılmıştı. Denizden 170 kilometrelik hatta doğalgaz borularının döşenmesi için Çanakkale Boğazı'nı geçen "Castoro 10" isimli gemi Filyos Limanı'na ulaşmıştı. Filyos Limanı'nda TPAO'ya ait depolanan doğalgaz boruları 13 Haziran tarihi itibariyle Castoro-10 adlı gemi aracılığıyla 170 kilometrelik hatta deniz tabanına yerleştirileceği açıklanmıştı ve bununla beraber dün tarihi bir an yaşandı. Cumhurbaşkanının da katılımıyla 'İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni' gerçekleşti.

YORUM YAZ..
Modal