Emekli maaşına yapılan 2500 TL’lik zam yasalaştı. En düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkarılması kararı önümüzdeki hafta yasalaşacak. Temmuz ayına ait zam farkının ise ağustos ayında ödenmesi planlanıyor.
En düşük Emekli Maaşı ne zaman ödenecek?
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını içeren vergi teklifini kabul etti. Bu düzenlemeden 3.7 milyon emekli yararlanacak. Teklifin önümüzdeki hafta Genel Kurul'da yasalaşması bekleniyor. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra 3 milyon 703 bin emekliye zam farkları ağustosta yatırılacak.
Emekli maaşlarında zam riski ortadan kalkıyor
Hazine desteği ile 10 bin liraya tamamlanan emekli maaşlarının yeni düzenleme ile 12 bin 500 liraya yükseltilmesi, 3.7 milyon emeklinin hiç zam almama veya düşük zam alma riskini ortadan kaldıracak. Kök aylığı 9 bin 610 liranın altında olan emekliler temmuz ayı itibarıyla 12 bin 500 lira maaş alacak ve haziran ayına göre yüzde 25 zam almış olacaklar.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları ayın 17’si ila 28’i arasında ödeniyor. Temmuz ayı maaşları yüzde 24.73'lük zam uygulanarak ödendi. Bu durumda olan emeklilere zam farkları ağustos ayının ilk haftasında yatırılacak. Ağustos ayı maaşları ise 12 bin 500 lira olarak ödenecek.
EYT'li emeklilere teşvik sona eriyor
Düzenlemede yer alan bir diğer husus, geçtiğimiz yıl mart ayından itibaren EYT'li emeklinin aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde işverene verilen 5 puanlık teşvikin kaldırılması. Bu teşvik, EYT'li emekli ile normal sigortalı arasındaki prim farkını 7 puandan 2 puana indiriyordu. Teşviğin kaldırılması sonrası, EYT'li emekliyi asgari ücretten çalıştıran işverenin maliyeti 1.050 lira artacak. Bu düzenleme, EYT'lileri çalıştıran işverenleri etkileyecek.
Kısa vadeli sigorta primi artacak
Düzenleme, kısa vadeli sigorta kollarına ödenen prim oranının yüzde 2'den yüzde 2.25'e yükseltilmesini de içeriyor. Bu primin artması, işverenlerin maliyetlerinin yükselmesi anlamına geliyor. İşçinin eline geçen net rakamda bir farklılık olmayacak, sadece işverenin ödediği prim artacak. Asgari ücret üzerinden maliyet artışı 50 liraya denk geliyor. Kısa vadeli sigorta kolları; iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık risklerine karşı yardımların ödendiği sigorta kolu anlamına geliyor.