Tarhana çorbası, Anadolu mutfağının 101 derde deva içeceklerinden bir tanesidir. Hemen hemen her yörede kışa hazırlık için yazın taze sebzeleri ve ekşi yoğurtlarla mayalandırılarak bekletilen tarhana, zaten yolculuğunun büyük kısmını hazırlanma aşamasında tamamladığı için, tarhana çorbası pişirme süreci oldukça pratiktir.
Hastalıklarda güç toplamak için yapılan ilk çorbalardan bir tanesidir tarhana çorbası. Aynı zamanda fermantasyon sürecinden geçtiği için içerisinde bağırsak için faydalı bakteriler de bulunmaktadır. Tarhananın sindirim sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Aynı zamanda tarhana çorbası mideyi de rahatlatmaktadır. Yemeklerden önce içeceğiniz tarhana çorbası açlığınızı keserek yemek tüketiminizi azaltmaya yarayabilir.
Biz bu tarif için soğan kullanmadık ancak dilerseniz küp küp doğradığınız küçük soğanları yağda kızartmakla çorbayı pişirmeye başlayabilirsiniz.
Peki, tarhana çorbası tarifi nasıldır? tarhana çorbası nasıl pişirilir? tarhana çorbası tarifi ve hazırlama aşamaları nelerdir?
Tarhana Çorbası Tarifi İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?Tarhana çorbası tarifi için gerekli malzemeler listesi:
• 5 Yemek Kaşığı Toz Tarhana
• 7 Su Bardağı Sıcak Su
• 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
• 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 2 Diş Sarımsak
• 1 çay Kaşığı Kuru Nane
• 1 Çay Kaşığı Karabiber
• 1 Çay Kaşığı Pul Biber
• 1 tatlı Kaşığı Tuz
Tarhana Çorbası Tarifi Yapım Aşamaları Nelerdir?Tarhana çorbası tarifi için girişilecek ilk iş, 5 yemek kaşığı toz tarhanayı bir su bardağı normal sıcaklıkta suya katarak ıslatmaktır.
İyice karıştırın ki iyice çözülün ve suya attığınızda topaklanmasın.
Daha sonra 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile 1 yemek kaşığı tereyağını derin ve geniş bir tencereye aktarın.
Yağı kızdırdıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyin. Domates salçasını iyice karıştırarak 2-3 dakika boyunca kavurun.
Bu sırada, sıcak suyun fazla kaynamamasına dikkat edin ılığa yakın su tarhana çorbası için idealdir.
Domates salçası iyice kavrulduktan sonra karıştırarak suyu ekleyin.
Bir bardak suyu tavuk suyuyla değiştirebilirsiniz.
Elinizde tavuk suyu yoksa, çorbanın içerisine yarım bulyon atarak tavuk suyu tadı uyandırabilirsiniz.
Rendelediğiniz ya da ezdiğiniz 2 diş sarımsağı salçalı suya ekleyerek karıştırın.
Salçalı suyu karıştırırken bir yandan da bekleyen toz tarhanayı karıştırın.
Artık tarhanayı suya dökmenin zamanı geldi.
Tarhanayı karıştırdığınız domates suyunun içine azar azar dökün.
Karıştırmayı bırakırsanız çorba kesilir.
Artık tarhana çorbası neredeyse hazır.
Kaynayana kadar karıştırmayı bırakmayın, böylece tarhana çorbası tarifiniz çok daha lezzetli olacaktır.
Çorba kaynadıktan sonra tuz, karabiber, pul biber ve naneyi ekleyin.
Tarhana çorbası kaynadıktan sonra altını kısarak tencereyi kapağı açık halde bırakın.
8-10 dakika kadar pişmesini bekleyin. Ocaktan aldıktan sonra karıştırıp kapağını kapatın.
Tarhana çorbasını 15 dakika kadar dinlendirdikten sonra tarhana çorbası servise hazırdır.
Üzerine kaşar rendeleyerek farklı bir sunum yaratabilirsiniz. Afiyet olsun.