Kadıların fizyolojilerinin sağlıklı ilerleyişinin en önemli belirtisi düzenli yaşanılan regli dönemidir. Bu dönemde kadınların çoğu istenmeyen bir durumla karşı karşıya kalmamak için ped bulundurur. Ped kullanmak istemeyen kadınlar içinde son dönemlerde oldukça tercih edilen tampon iyi bir alternatif olabilir. Peki tampon nedir? Tampon Nasıl Kullanılır? Tampon Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli? Tüm detayları sizler için araştırdık.
Ped kullanan kadınların mutlaka 3 saati geçirmeden, pedlerini yenisi ile değiştirmek gerekir. Çoğu zaman bu pedler çok rahatsızlık hissi verebilirler. Kadınlar için zaten sıkıntılı geçen regl dönemi pedler ile de daha da zorlaşabiliyor. Artık pedin dışında bir alternatif daha vardır. Onlar da tamponlar. Vajina haznesine yerleştirilerek konulan tampon genelde ilişkisi olmuş kadınlar tarafından tercih edilir.
Tamponların aslında iki çeşidi vardır. Bunlardan biri aplikatörlü diğeri aplikatörsüzdür. Aplikatörlü olan tamponlar uzun plastik bir yapı yardımı ile vajina haznesi içerisine yerleştirilir. Aplikatörsüz olanlarda ise el ile bu işlemi yapmak gerekiyor. Türkiye’de aplikatörlü tamponlardan bulmak oldukça zordur. Ancak aplikatörsüz olanları marketlerde ve eczanelerde rahatça tercih edebilirsiniz.
Tamponu yerleştireceğiniz zaman rahatlayarak bacaklarınızı biraz aralamanız gerekiyor. İlk defa deneyenler için yatar pozisyonda denemek daha iyi olacaktır. Oturarak da bu işlemi kolayca yapabilirsiniz. Daha sonra vajina haznesinde içeri doğru tamponu yavaşça yerleştirin. Doğru yerleştirdiğinizde tamponu hiç hissetmezsiniz. Ancak hala tamponu hissediyor ve huzursuz oluyorsanız doğru yerleştirememişsiniz anlamına gelir. İpinden çekip çıkarın ve başka bir tampon ile yeniden deneyin. Birkaç denemeden sonra ayakta bile rahatça tampon takabilecek tecrübeyi edinmiş olacaksınız.
Tamponlar pedlerden daha uzun ömürlüdür. Ancak tamponları da 4 saatten fazla kesinlikle kullanmamalısınız. Uyurken kullanılması ise pek tavsiye edilen bir durum değildir. Kanamanızın az olduğu zamanlarda da standart tamponları kullanmanıza gerek yoktur. Daha hafif kanamalar için tercih edilen tamponları kullanabilir veya pedlere geçiş yapabilirsiniz. Çıkarıp takarken de hijyeninize çok dikkat etmeniz gerekir. Vajina bölgesi hastalık kapmaya oldukça müsaittir. Özellikle regl dönemlerinde daha da hassaslaşır. Bu nedenle tamponlarınızı takmadan ve çıkarmadan önce detaylı temizliğinizi yapın. İşlemleri tamamladıktan sonra sabunlu su ile ellerinizi yeniden yıkayın.
Tabii ki de tamponu her kadın kullanabilir. Vajina içerisinde bulunan zar ilişkiye girildiği esnada yırtılır. Ancak daha önce hiç ilişkiye girmemiş bir kadının zarının yırtılacağı düşüncesi yüzünden tampon kullanmaktan kaçınabilir. Zarının yırtılmasını istemeyen kadınlar için daha kısa olan tampon çeşitleri vardır. Bunları kullanarak adet döneminizi geçirebilirsiniz. Ancak kullanım öncesinden mutlaka bir doktora başvurulmalı ve hangi tampon çeşidinin kullanılacağı öğrenilmelidir.
Tamponlar kadınlar arasında pek tercih edilmez, çünkü vücudun içerisine sokulan bir parçadır ve bu göz korkutur. Ancak tamponu kullanmaya başlayan kadınlar da bundan kolay kolay vazgeçemezler. Çünkü regl olunduğundan istenilen her şey rahatça girilebilir, arkama geçti mi korkusu yaşamadan regl döneminizi geçirebilirsiniz. Bunun yanında denize ve havuza girebilirsiniz. Ancak regl döneminde vajina bölgesi hassas olduğu için özellikle havuza girilmesi pek tavsiye edilmemektedir. Tamponlar regl döneminde oluşan kokuyu engellemezler, ancak bunu pedler de engelleyemiyor. Yine de pedlerin yarattığı terleme ve pişik hissini tamponlar ile yaşamazsınız. Ped taktığınızda onun varlığını mutlaka hissedersiniz. Ancak tamponu kullandığınızda oldukça rahat olursunuz ve onu hiç hissetmezsiniz.
Tampon kullanırken dikkat etmeniz gereken şey ise toksik şok sendromu geçirmemek için tamponu doğru kullanmak.