Aşırı sıcaklarda sıklıkla tüketilen soğuk çay ve gazlı içeceklerin içerisindeki şeker miktarı duyanları şok etti. Aşırı sıcakların etkisiyle serinlemek için sıkça tüketilen soğuk çaylar ve gazlı içecekler, içerdikleri yüksek şeker miktarı nedeniyle ciddi Sağlık riskleri oluşturuyor. Bir kutu soğuk çay veya gazlı içecekte yaklaşık 10 küp şeker bulunduğu belirtiliyor, bu da aşırı sıcaklarda artan şeker tüketiminin tehlikeli boyutlara ulaşabileceğini gösteriyor.
Mynet’te yer alan habere göre; Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Atv Ana Haber'e yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) günde 50 gram şeker tüketimi sınırını önerdiğini, ancak Türkiye'nin bu konuda dünyada üçüncü, Avrupa'da ise birinci sırada yer aldığını vurgulayarak, durumun ciddiyetine dikkat çekti.
İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Uzmanı Hümeyra Şahin ise, bir kutu asitli içeceğin 39 gram kadar şeker içerdiğini, bu içeceklerin sık tüketilmesi durumunda DSÖ'nün önerdiği şeker sınırının çok üzerine çıkıldığını belirtti. Şahin, şekerli içeceklerin ağız ve diş sağlığını bozmanın yanı sıra kilo alımına, obeziteye, metabolik sendroma, karaciğer yağlanmasına, tip 2 diyabet ve kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini söyledi. Ayrıca, "şekersiz" ibaresiyle satılan içeceklerin de içerdiği tatlandırıcıların farklı yan etkileri olduğuna ve metabolizmaya zarar verebileceğine dikkat çekti.
Şahin, bu tür içeceklerin kalorisiz olduğu düşüncesiyle daha fazla tüketildiğinde, katkı maddelerine maruz kalma oranının arttığını ve bu durumun sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını ifade etti.