Sütün Yararları Nelerdir?

Sütün besin değeri yüksek olduğundan kemik ve dişlerin sağlıklarında, kalp damar hastalıkları ve diyabet gibi birçok hastalığa faydası var. Detaylar haberimizde...

31.05.2018-14:11 - (Son Güncelleme: 18.12.2021-15:40)

Dünyaya geldiğimiz ilk an da ilk öğünümüz o… Ergenliğimizde, yetişkinliğimizde her daim faydası ile göz dolduruyor. Yaşantımızdaki en değerli besin! Hem besleyici hem birçok hastalığın dermanı. Süt hayatımızda bu denli büyük yer kaplarken tüketiminde de birtakım soru işaretleri kafamızı meşgul ediyor. O halde gelin paketlemesinden üretimine hem organik sütün tanımlamasını yapalım.

Süt, besleyici değeri yüksek olduğu için kemik ve dişlerin sağlıklı gelişiminde, kalp damar hastalıkları, inme, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz ve kolon kanseri gibi birçok hastalığın önlenmesinde inanılmaz fayda sağlıyor.

Peki, sütü bu kadar yararlı kılan ne? Süt biyolojik değeri yüksek hayvansal protein, kemiğe en çok giden hayvansal kaynaklı kalsiyum, fosfor, çinko, B2, B6 ve B12 içermektedir.

Buna ek olarak sütün yağında yüksek oranda A ve D vitaminleri de bulunuyor. Süte o ak rengini veren ise iki değerli bileşen mevcut bunlar karotenoidler ve B2 vitamini…

Sütün yağlı kısmında bulunan karotenoidler sarımsı rengi verirken sütün doğal yapısındaki B2 vitamini ise floresan rengi veriyor.

SÜPER BESİN: SÜT!


Süt, büyüme çağındaki tüm çocuklarda, ergenlik dönemindeki kız ve erkeklerde, hamile ve emziren annelerde, yaşlılar olmak üzere herkesin yaşamın her döneminde tüketmesi gereken en değerli besin.

İçerisinde bulunan proteinden dolayı tok tutucu, CLA dediğimiz konjuge linoleik asit gibi yağ yakıcı bileşenler sebebiyle de hem kas yapımını güçlendirici hem de zayıflamayı kolaylaştırıcı, koroner kalp hastalığına kalkan süper bir besin.

Uzmanlar her gün 1 bardak süt tüketiminin insan sağlığı için çok faydalı olduğunu dile getiriyor. Özellikle tam yağlı sütün kalp sağlığından kemik dokusu gelişimine kadar yararı bulunduğu belirtiliyor.

ORGANİK SÜT NEDİR?

Organik sütü; sentetik kimyasal tarım ilaçları kullanılmadan, hormonlar, genetiği değiştirilmiş organizma kullanılmadan, hayvan refahı için gerekli şartların sağlanarak yetiştirilen hayvanlardan elde edilen süt olarak tanımlayabiliriz. 

İneklere sağlanan tüm yemlerin taze mera, saman, tahıl ve diğer tahıl ürünleri de dahil olmak üzere tüm yemlerin GDO' dan arındırılmış olması, sentetik gübre, böcek ilacı ve pestisit içermemesi gerekmektedir. Organik sertifikasyon sürecinde ise bu ineklerin otlama arazisine önceki üç yıl boyunca yasaklanmış hiçbir maddenin kullanılmadığının belgelendirilmesini gerekmektedir.

PAKETLEMENİN ÖNEMİ

Süt tüketiminde ambalaj ve paketlemenin önemi sanılandan daha fazla. Bu noktada aseptik ambalaj kullanılmalı çünkü bu ambalajın en önemli özelliği ürünleri uzun süre paketlendiği günkü tazeliğinde koruması. UHT süt ambalajları, sütün bozulmasına neden olabilecek özellikle de ışık ve oksijen gibi çevresel faktörleri engellemek amacıyla tasarlanmış çok katmanlı ambalajlardır. Paketlemenin en önemli özelliği ise sütün bozulmasına sebep olan ışık ve oksijeni geçirmemesi. Bu sebeple, soğutucu ve koruyucu katkı maddesine gerek kalmadan sütün bozulmadan korunabilmesini sağlanmaktadır.

BAKANLIK SERTİFİKASINA DİKKAT!

Organik sütler çevreye olan olumlu etkileri açısından normal sütlerden daha üstün gibi görünse de besinsel açıdan bu iki süt arasında aslında anlamlı bir fark yok. Her ikisini de tercih etmeniz sağlığınıza katkı sağlar. Önemli olan güvenilir bir markayı tüketmeniz. Organik sütü satın almak isterseniz Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından organik ürün olarak sertifikalandırılmış olanları tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal