Süt Sektöründen İhracatı Artırma Önerisi

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Selim Tarık Tezel, "Geçen yıl 88 ülkeye 208 bin ton ihracat yaptık. Bunu, üretilen sütün yüzde 45'i ile başardık." diye konuştu.

30.05.2020-15:33 - (Son Güncelleme: 30.05.2020-15:29) Süt Sektöründen İhracatı Artırma Önerisi
SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Selim Tarık Tezel, "Geçen yıl 88 ülkeye 208 bin ton ihracat yaptık. Bunu, üretilen sütün yüzde 45'i ile başardık." diye konuştu.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Tarık Tezel, 2019'da 88 ülkeye 208 bin ton süt gerçekleştirildiğini yapıldığını ifade ederek, "Bunu, üretilen sütün yüzde 45'i ile başardık. Yüzde 55'lik kayıt dışı süt üretimi sisteme girerse hem tüketicinin güvenli gıdaya erişimini sağlayacağız hem de üreticinin sürdürülebilir üretimini sağlayıp ihracatı artırarak ülkemize katma değer getireceğiz." şeklinde konuştu.

Bursa Sanayicileri ve İş insanları Derneği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi aracılığıyla, "Dünya Süt Günü" sebebiyle video konferansla bir görüşme gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş'un üstlendiğini görüşmeye, SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tezel, Eker Süt Ürünleri AŞ Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Can ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer konuşmacı olarak katım sağla.

Tezel orada yaptığı açıklamada, süt tüketimiyle alakalı hususun uzmanı olmayanlarca spekülasyonlar yapıldığına, bu durumun vatandaşın sağlığını tehlikeye atarken, haksız rekabete sebep olduğuna işaret etti.

Sektörün 3 esas ayağının vaziyetten negatif etkilendiğini belirten Tezel, "Süt sanayicisi, istediği kalitede çiğ sütü bulamıyor. Kayıt dışı satan yüzde 55'lik kesim, haksız rekabetten maksimum yaralanırken, tüketici de sağlık riskiyle karşı karşıya kalıyor." açıklamasında bulundu.

Süt sektörün büyüklüğünden bahseden Tezel, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, 850 milyon tonluk dünya süt üretiminde 8'inci, 165 milyon tonluk Avrupa süt üretiminde 23 milyon ton ile 3'üncü sırada. Ancak üretilen 23 milyon ton sütün sadece yüzde 45'i sağlıklı koşullarda tüketiciye sunulabiliyor. Bu üretim büyüklüğüne rağmen sanayi üretiminin düşüklüğünden dolayı sıralamaya giremiyoruz. Türkiye'de 2 bin 321 işletme, kayıtlı olarak faaliyet gösteriyor. Günde 66 bin ton süt üretiliyor. Toplam 17 milyon 860 bin büyükbaş hayvanımızın 6,5 milyonu sağmal ve 600 bin noktada satış yapıyoruz. Geçen yıl 88 ülkeye 208 bin ton ihracat yaptık. Bunu, üretilen sütün yüzde 45'i ile başardık. Yüzde 55'lik kayıt dışı süt üretimi sisteme girerse hem tüketicinin güvenli gıdaya erişimini sağlayacağız hem de üreticinin sürdürülebilir üretim sağlayıp ihracatı artırarak ülkemize katma değer getireceğiz."

Tezel, sürdürülebilir doğal süt kalitesini temin etmeye mecbur olduklarının altını çizerek, "Bu da ancak gelişmiş, organize, dünyanın güncel hayvancılık bilgisine sahip çiftliklerle mümkün. Bizde çiftliklerin yüzde 75'i 1-5 hayvandan oluşuyor; 200 başın üstü, ancak binde 5 oranında. Ölçek ekonomisini sağlamak zorundayız. Bunu sağlayamazsak, kayıt dışı yüzde 55'lik kısım, öne çıkıyor." şeklinde konuştu.

Hayvan yemi üretiminde yerlileşme koşulunun olduğunu ifade eden Tezel, yemde yerlilik oranın % 50'lere geldiğini bu oranın yukarılara çıkması gerektiğini de belirtti.
YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal