Susamın yararlı olduğu yüzyıllardır biliniyor ve daha önceleri geleneksel tıpta kullanılmış. Sağlık açısından yararlanabilmek için de günde bir avuç susam yenmeli. İşte faydaları:
Yağ oranı ve enerji değeri yüksek bir besin olan susam kalsiyum, protein, magnezyum, potasyum, mineraller ve B Vitaminleri açısından oldukça zengindir.
- İyi bir lif kaynağıdır.
yemek kaşığı (30 gram) susam 3,5 gram lif içerir.
- Kolesterolü ve trigliseridleri düşürebilir.
Susamın içerdiği lignan ve fitosterol bileşiklerinin kolesterolü ve trigliseridleri düşürdüğünü gösteren çalışmalar var.
- Besleyici bir bitkisel protein kaynağıdır.
yemek kaşığı (30 gram) susamda 5 gram protein bulunur.
- Kan basıncını (tansiyon) düşürebilir.
Susamdaki magnezyumun tansiyon düşürücü etkisi vardır. İçerdiği lignan, E vitamini ve diğer antioksidanlar damarlarda plak oluşmasını önleyerek tansiyonun düşmesine katkıda bulunur.
- Kemik sağlığını destekler.
Susam, özellikle kabuklu hali, kemik sağlığını destekleyen kalsiyum, magnezyum, manganez, ve çinko açısından zengindir.
- İnflamasyonu düşürebilir.
Araştırmalar susam yağının antiinflamatuar özellikleri olduğunu gösteriyor.
- Susam B vitaminleri için iyi bir kaynaktır.
Metabolizma ve hücre işlevleri açısından önemli B1, B3 ve B6 vitaminleri açısından zengindir.
- Kan hücresi üretimine yardımcıdır.
Kan hücresi oluşumu ve fonksiyonları için gereken demir, bakır ve B6 vitamini içerir.