Susam yağının faydaları nelerdir? Susam yapı neye iyi gelir?
Susam yağı ne işe yarar? Susam yağının saça faydaları nelerdir? Susam yağının
cilde faydaları nelerdir? Susam yağı nasıl kullanılır? Faydaları saymakla
bitmeyen susam yağı hakkında ne çok merak edilen soruların detaylarını
haberimizde bir araya getirdik. İşte susam yağının faydaları…
Kullanımı çok eski zamanlara dayanan susam yağı etki alanlarının çok geniş olmasıyla değerli yağlar arasında yer almaktadır. Her derde dava olan susam yağının faydaları çok eski dönemlerden beri faydaları bilinin bir yağdır. Saç dökülmesine iyi gelmesi, saçlara parlaklık sağlaması, kansere karşı koruması, sindirim sistemini düzene sokması gibi pek çok faydası vardır. Susam yağının deriye, cilt üzerine ve saçlara uygulanması mümkündür. Türlü türlü tüketilmesi gibi bakım konusunda da kullanılmaktadır. Susam yağının yemeklerin içerisinde de kullanıldığını söylemek doğru olacaktır. Susam yağı bilhassa Asya mutfağında sık sık tüketilmektedir.
Saç ve cilt bakımı için ilk akla gelen susam yağı cildi nemlendirmesiyle ve gözenekleri açmasıyla daha pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlayan değerli yağların en başında gelmektedir. Çok eski zamanlardan beri kullanılagelen susam yağı çeşitli kültürlerde önemli bir yere sahiptir. Saç bakımında da önemli bir yere sahip susam yağının aynı zamanda dişler ve kemikler içinde önemli faydaları bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunan susam yağı aynı zamanda kansızlığa karşı etkili bir besindir. Beyin ve sinir hücreleri için yenileyici etkisi olup, bağırsak kanseri gibi rahatsızlıklara karşı vücudun direncini arttırır. Kalp sağlığı için yararlıdır, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür. Güneşten koruyucu etkisi bulunan susam yağı, eklem sorunlarından romatizmaya birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır.
En çok bilinen faydası unutkanlığa iyi gelmesi olarak bilinen susam yağı kullanım alanı çok geniş faydalı yağlardan biridir. Susam yağının birçok faydası bulunmaktadır. Susam yağı antioksidan ve E vitamini bakımından zengindir ve yaşlanma belirtilerini önlemeye yardımcı olur. Susam yağı ile 4-5 dakika düzenli olarak yapacağınız masaj, cildinizin genç bir görünüme kavuşmasını sağlayacaktır. Susam yağı doymamış yağ açısından zengindir ve bu sayede kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Bu da kalp hastalıkları riskini engeller. Susam yağı; deriye, cilt üzerine, saçlara uygulanabilen bir yağ türüdür. Bunun dışında içilerek de faydalarından yararlanılabilir.
- Mineral, vitamin ve antioksidan gibi bileşenleri içerisinde bulunduran susam yağı, bağışıklık sistemini güçlü hale getirerek hastalıklara karşı dirençli olmaya yardımcı olur.
- Cilt üzerinde bulunan yara ve yanıkların tedavisi için kullanılan susam yağının içerisinde bulunan E vitamininden ötürü hücre yenilenmesinin meydana geldiğini söylemek mümkündür.
- Kan şekerini düzenler. Bu özelliği sayesinde susam yağı, şeker hastaları için kullanılan bitkisel bir tedavidir.
- Dişleri fırçalama öncesinde dişlere uygulanan susam yağının, diş beyazlatma özelliği bulunur.
- Güneşin zararlı ışınları için kullanılan susam yağı, güneş koruyucusu olarak kullanılmaktadır.
- Ağrı kesici özelliği bulunan susam yağının, antibakteriyel özellikleri de vardır.
- Susam yağının içerisinde E vitamini ve antioksidan bileşenleri çok fazla bulunmaktadır. Bu özelliğinden ötürü susam yağı, yaşlanma belirtilerini önler.
- Susam yağıyla sürekli olarak yapılacak olan 5 dakikalık masajın, cildin genç görünüme kavuşmasına olanak sağlayacaktır.
- Susam yağının aynı şekilde cilt enfeksiyonlarına iyi geldiğini belirtmek mümkün.
- Susam yağı; kafa derisinde oluşan kaşıntıyı önler. Sürekli olarak susam yağının kullanılması, saç derisindeki kepeği azaltacaktır. Saç dökülmesi için mucizevi bir yağdır.
- Susam yağı, sesamol ve sesamin adlı doymamış yağlar başta olmak üzere pek çok yağ asidi tarafından zengin bir yağ türüdür.
- Bununla beraber bu yağ, kalp ve damar sağlığını koruyup, kalp hastalıklarının oluşmasını en aza indirger.
- Susam yağı osteoporoz riskini engellemeye destek olmaktadır. İlerleyen yaşla beraber oluşabilecek kemik rahatsızlıklarına karşı direnç sağlar.
- Ateroskleroz riskini düşüren susam yağının, kolesterol konusunda olumlu etkileri bulunduğunu belirtmek gerekir.
- Bakır, çinko, kalsiyum konusunda zengin olan susam yağı, sağlıklı diş ve kemik için çok mühimdir.
Susam yağı unutkanlığı gidermeden, cildi genç tutmaya birçok faydayı beraberinde getiren bir yağ. Dışardan deriye uygulanabildiği gibi içilerek de tüketilebilir. Tam bir şifa kaynağı olan susam yağı hafızayı güçlendirip unutkanlığı gideren doğal bir ilaç görevi görüyor. Susam yağı zihinsel ve fiziksel yorgunluğa çare olmasının yanında, hafızayı güçlendirmesi, unutkanlığı gidermesi de susam yağı faydaları arasındadır.
Susam yağı daha çok saç derisini nemlendirerek saç köklerini güçlendirmek suretiyle fayda sağlamaktadır. Özellikle pul pul dökülen saç derileri ve kepek sorunu için oldukça etkili bir çözüm olarak öne çıkan susam yağı, kekik yağı, adaçayı, badem yağı ve sirke gibi faydalı ürünlerle birleştirilip saç diplerine masaj yapmak suretiyle kullanılabilir. Evde uygulayabileceğiniz tamamen doğal susam yağı uygulamasıyla saçların daha canlı, parlak ve dolgun görünmesini sağlamak mümkündür.
Susam Yağının Kullanımı
Susam yağını saçlarınıza uygulamak gayet kolaydır. Sekiz çay kaşığı susam yağına 1 çay kaşığı adaçayı yağı ve 1 çay kaşığı kekik yağı ekleyerek iyice karıştırıp öncesinde yıkanmış olan saçlarınıza karışımı dip masaj yöntemiyle yedirin. Bu şekilde birkaç saat bekleyip saçlarınızı güzelce yıkayın.
Yine aşırı tahriş olmuş, pul pul dökülen saç derisini tedavi etmek için hızlı ve basit bir çözüm arayanlar için limonlu susam yağı uygulaması da kullanılabilir. Karışım için bir çay kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyunu bir tutam tarçın ve dört çay kaşığı susam yağıyla karıştırın ve bekletmeden saç derinize on dakika boyunca masaj yaparak sürün. Yarım saat saçlarınızda beklettikten sonra bol su ve şampuanla saçlarınızı yıkayın.
Bu tür uygulamalarda asla sıcak su kullanmayın. Saçlarınızı daima ılık su ile yıkamanızı öneririz. Saç derinizde iyileşme görene kadar bu masajı günlük olarak yapabilirsiniz. Yine aşırı yıpranmış ve zayıflamış saçların bakımı için de susam yağı önerilmektedir.
İki çay kaşığı dulavrat otu yağıyla on çay kaşığı susam yağını karıştırarak saç derinize masaj yaparak yedirin ve yarım saat sonra güzelce saçınızı durulayın. Günlük olarak kullanabileceğiniz bu kürler buzdolabında saklandığında iki ay kadar tazeliğini korumaktadır.
Zaman zaman kötü beslenme alışkanlıkları, hormonal değişiklikler, alerji ve benzer durumlarda kaşların döküldüğüne şahit olabilirsiniz. Ayrıca birçok kadın kaş tüylerinin ince ve zayıf telli olmasından şikayetçidir. Susam yağının kaşları besleyerek daha sağlıklı bir hale getirdiği bilinmektedir. İçeriğindeki vitaminler sayesinde kaşlar daha çabuk uzayacak, hatta kalınlaşarak daha dolgun bir görünüme kavuşacak.
Susam Yağının Kullanımı
Birkaç damla susam yağını parmak uçlarınıza çok hafif helezonik hareketlerle masaj yaparak kaşlarınıza yedirin. Bu hareket aynı zamanda kan dolaşımını da hızlandıracak ve kaş köklerine oksijen gitmesini sağlayacaktır. Bu uygulamayı her gün birkaç kez sürdürebilirsiniz. Uyumadan önce susam yağını kaşlarınıza uygulamanız cildin susam yağını sindirmesine neden olacaktır.
Susam yağının düzenli uygulaması sonrasında kaşlarda gözle görülür bir kalınlaşma yaşanacaktır. Alerjik bir reaksiyonla karşılaşmanız durumunda susam yağı uygulamasını keserek mutlaka bir hekime baş vurmanız önerilmektedir.
Sağlıklı bir cilt için gereksinim duyulan karajon, susam yağında bulunan çinko sayesinde vücut tarafından yeterince üretilmeye başlamaktadır. Daha yumuşak, pürüzsüz ve ışıl ışıl parlayan yüzler için susam yağının önemi büyüktür. Çinkonun özellikle yanık tedavisinde, yüzde oluşan çatlaklar ve kırışıklıklarda da etkisi önemli derecededir. Cildi sıkılaştıran susam yağı, antioksidan etkisiyle detaylı bir temizlik de sağlamaktadır. Özellikle duş öncesinde cilde masaj yoluyla yedirilecek susam yağı cildin rmasına yol açacaktır. Etkisini kısa sürede gösteren susam yağı diğer sağlıklı yağ çeşitleri ile karıştırılarak da kullanılabilir. Gerek cildiniz gerekse yüzünüz için evde susam yağı ile hazırlayabileceğiniz birçok kür bulunmaktadır. Susam yağını yüze ya da cilde uygulama sonrasında mutlaka bol sabunlu ılık suyla duş alınması önerilmektedir.
Susam Yağının Kullanımı:
Yarım fincan susam yağı, yarım fincan elma sirkesi çok az suyla karıştırılıp duş öncesinde on dakika boyunca masaj şeklinde yüze ve cilde uygulanabilmektedir.