Sürücü belgesi nasıl alınır? Sürücü belgesi alabilmek için izlemeniz gereken 4 yol

Kara yollarında motorlu taşıtları kullanmak için ehliyet almaya ihtiyaç duyarız. Peki sürücü belgesi nasıl alınır? İşte sürücü belgesi alabilmek için takip etmeniz gereken 4 yol.

31.05.2022-07:08 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-07:08) Sürücü belgesi nasıl alınır? Sürücü belgesi alabilmek için izlemeniz gereken 4 yol

Kara yollarında motorlu taşıt kullanabilmek için şüphesiz ehliyet almanız gerekir. Hangi motorlu taşıtı kullanırsanız kullanın mutlaka ehliyet almalısınız. Bu süreçte sürücü belgesi alma şartları da aracınızın sınıfına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İstediğiniz araç için gereken şartları sağlamanız halinde birkaç adım içerisinde sürücü belgesi alabilirsiniz.

Ehliyet nasıl alınır?

Ehliyet almaya karar verdiğinizde hangi adımları izleyeceğinize bir türlü karar veremiyorsanız yapmanız gereken bazı şeyler var.

1)Hangi ehliyeti alacağınıza karar verin

Sürücü belgesi pek çok farklı çeşitten oluşuyor. Çünkü her motorlu taşıtın farklı ehliyet sınıfı bulunuyor. Bunlar; M, A2, A1, A, B1, B2, BE2, C, CE, D1, D1E, D, DE, F ve G olmak üzere 17’dir. Ehliyetler motor hacimleri ile araç kullanım alanlarına göre de değişiklik gösteriyor. Bu süreçte ilk etapta hangi sınıfın ehliyetini alacağınıza karar vermeniz gerekir.

2)Her şey hazırsa sürücü kursuna kaydolun

Hangi ehliyeti alacağınıza karar verdikten sonra bir an evvel sürücü kursuna kaydolmalısınız. Almak istediğiniz ehliyeti belirterek yanınızda; 6 biyometrik fotoğraf, sağlık raporu, adli sicil kaydı, kan grubu ve evlilik cüzdanı teslim ederek kayıt işlemlerinizi tamamlayın.

3)Yazılı sınavı ve direksiyon sınavını tamamlayın

Kurs kaydı sonrası sürücü belgesi alabilmek için öncelikle yazılı sınavı geçmelisiniz. Eğitim süresi sonrası yazılı sınavdan 70 ve üzeri puan alan adaylar bir sonraki aşama olan direksiyon sınavına geçme hakkını kazanır. Yazılı sınavda adayların 4 hakkı bulunmaktadır. Sınavda başarısız olan kişiler 120 TL ödeme yaparak yeniden sınava girebilir.

Direksiyon sınavında başarısız olan adaylar ise 160 TL ödeyerek yeniden sınava girebiliyor. Direksiyon sınavına girme hakkınız ise 4 ile sınırlandırılmıştır. Tüm haklarınız sona erdiğinde 45 gün içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe yazıp 4 hak elde etme şansına sahip olabilirsiniz. Ancak tüm hakları kullanmanıza rağmen başarısız olursanız dosyanız iptal olacaktır.

4)Nüfus Müdürlüğü’ne başvurun

Hak ettiğiniz belgeyi alabilmek için NVİ web sayfasından online veya arayarak sürücü belgesi randevusu alın. Başvuru esnasında da gerekli belgeleri yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ve tebrikler… Artık gönül rahatlığıyla trafiğe çıkabilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal