Suriye lideri Esad’dan mülteci kararı: Genel af yürürlüğe girdi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından yayımlanan kararnameyle beraber mültecileri de kapsayacak şekilde 22 Eylül 2024 tarihinden önce suç işleyenler için genel af çıkarıldı. İşte detaylar…

23.09.2024-10:26 - (Son Güncelleme: 23.09.2024-10:26) Suriye lideri Esad’dan mülteci kararı: Genel af yürürlüğe girdi

Türkiye’deki milyonlarca mülteciyi ilgilendiren bir karar açıklandı. Suriye devlet ajansı SANA'nın haberine göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 22 Eylül 2024 tarihinden önce işlenen firar suçları, cünhalar ve ihlaller için genel af ilan etti. Bu af, belirli koşullara bağlı olarak yargıdan kaçanları kapsıyor.

Affın Koşulları

NTV’de yer alan habere göre; Söz konusu kararnameye göre, yurtiçindeki saklanan ve yargıdan kaçanların üç ay, yurtdışındakilerin ise dört ay içinde teslim olmaları gerekiyor. Kararnamede, Askeri Ceza Kanunu'nda belirtilen iç ve dış kaçış suçlarının faillerine verilecek cezanın tamamı için genel af öngörülüyor. Ancak, topluma ve devlete ciddi saldırı teşkil eden cünhalar, rüşvet, sahtecilik gibi bazı suçlar bu af kapsamının dışında bırakılmış.

Suriye lideri Esad’dan mülteci kararı: Genel af yürürlüğe girdi

Ekonomik Suçlar ve Hırsızlık Hariç

Kararnamede ayrıca, inşaat kontrol yasalarında yer alan bazı kabahatler, ekonomik suçlar, elektrik hırsızlığı ve iletişim hizmetlerini almak için hileli yolları kullanma gibi suçlar da genel af dışında tutuluyor. Ayrıca, kişilere malına saldırı içeren cünhalarda mağdurların tazminat talep etme hakkı korunuyor.

Türkiye'deki Mülteci Sayısı

Öte yandan, Türkiye'deki mülteci sayılarıyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ülkemizde toplam 4 milyon 437 bin düzenli göçmen bulunduğunu açıkladı. Bu sayı içerisinde 3 milyon 103 bin geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 109 bin ikamet izni sahibi ve 224 bin uluslararası koruma altında bulunanlar yer alıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal