Su Kanunu Nedir?

Su kanunu nedir? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Su Kanunu açıklaması ne zaman? Su Kanunu ne zaman çıkacak?

29.03.2021-15:37 - (Son Güncelleme: 29.03.2021-16:19) Su Kanunu Nedir?

'Su kanunu nedir?' sorusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla birlikte aranan sorulardan biri haline geldi. Gelecek dönemde meydana gelebilecek kuraklık tehlikesine bir önlem alma amacı da taşıyan Su Kanunu nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan Su Kanunu hakkında neler söyledi? İşte detaylar.

SU KANUNU NEDİR?

1. Su Şurası Lansmanı ve 363 Tesisin Toplu Açılış Merasimi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına göre Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Su Kanunu için çalışmalar yürütülüyor. Su Kanunu sayesinde, su tasarrufuna önem verilecek ve suyu hoyratça kullanan kişi ve işletmeler için cezai yaptırımlar uygulanacak. Ayrıca, Su Kanunu sayesinde tarımsal sulama alanları yenilenecek ve bu şekilde tarla, bahçe sulamalarında suyun boşa akıtılması engellenecek. Su Kanunu ile ilgili detayların önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SU KANUNU AÇIKLAMASI


'Tarımsal sulama sistemlerini yenilememiz gerekiyor. Bireysel tasarrufu teşvik ederek mevcut kaynaklarımızı daha verimli kullanmalıyız. Son 19 yılda çevrecilik adına ruhen ve fiziken çevreyi kirletenlere inat 8697 yeni tesis kazandırdık. Şehirlerimizin 2040, 2050 ve 2071 yıllarına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını planladık. Asya ve Avrupa'yı 4 metre çapındaki 5551 metre uzunluğundaki dev su tüneli ile birleştirdik.  26 adet yeraltı barajı inşa ettik. 2023'e kadar tamamlanan yeraltı barajı sayısını 150'ye yükselteceğiz. Türkiye olarak su arıtma teknolojilerine büyük yatırım yapıyoruz. Sanayi sektöründe suyun verimli kullanımı için gereken tedbirleri alıyoruz. Sulamada hale yüzde 46 olan randımanı 2024'e yüzde 55'e yükseltmeyi hedefliyoruz. 2007'de yaşanan büyük kuraklıktan sonra 81 vilayetimiz için içme suyu eylem planları hazırladık. Önümüzdeki dönemde tüm bu alanlara yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde su yönetimindeki yetki çatışmasını önlemek amacıyla Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz.'

NE KADAR SUYUMUZ KALDI?

Türkiye genelinde, barajların doluluk oranları susuzluk alarmı veriyor. Bu durum, önümüzdeki yıllarda su sıkıntısı yaşayabileceğimizi gösteriyor.

İSKİ'nin açıkladığı rakamlara göre, İstanbul genelinde barajların doluluk oranı geçtiğimiz haftalardaki yoğun yağmura rağmen sadece %71.96. Son 1 haftada doluluk oranı %6.75 arttı. Ancak uzun vadede bu oran yeterli değil.

Yine İSKİ verilerine göre geçtiğimiz aralık ayında barajların doluluk oranı %20.29'a kadar düşmüş ve susuzluk konusunda tehlike çanları çalmaya başlamıştı. Kuraklık tehlikesi göz önüne alındığında bir Su Kanunu mutlak bir gereklilik halini alıyor.

YORUM YAZ..
Modal