Ne yazık ki stres hayatımızın içinde bulunan ve günlük yaşantımıza yayılan bir durum. Stres kişide öyle bir durum yaratıyor ki, stresin etkilerini azaltmak sanıldığından da zor olabiliyor. Peki stresin daha fazla yaşandığı durumlar nelerdir? Gelin beraber bakalım.
Stresi ilk olarak beyne iletim gönderir ve vücudu karşılaşılacak duruma karı hazırlar. Bu işlem, bizim karşılaşacağımız durum için hazırlıklı olmamıza yardımcı olurken, içinde olduğumuz durumla mücadele etmemizi sağlar. Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, stresin bireyin sağlıklı fiziksel ve ruhsal yaşamı için oldukça önemli olduğunu, bünyenin kaldıracağından fazla stres yaşaması durumunun oldukça tehlikeli olduğunu belirtti ve stresin en çok etkili olduğu durumları sizler için paylaştı.
Buluğ Çağı Dönemi
Bir bireyin yetişkinliğe geçiş döneminin en önemli evresi ergenliktir. Bu dönemde duygular yoğunlaşır, düşünceler çeşitlenir, birey kendine dair yeni keşiflere çıkar ve daha hassas bir yapıya sahip olur. Aynı zamanda bedeninde ve ruhunda meydana gelen değişimler bir uyum sorunu yaşanmasına neden olabilirken, bu durum kişide stresli zamanların yaşanmasına sebep olur. Ve hassas geçen bu dönem strese karşı dayanıklılığı da düşürür. Bu durum ise en ufak sorunlara bile aşırı tepki verme şekliyle kendini belli eder.
Evlilik Dönemi
İki insanın birbirini sevmesi çok özel ve güzel bir duygu paylaşımıdır. Sağlıklı ilerleyen ilişkinin evlenme noktasına gelmesiyle beraber ailelerin tanışmasıyla evlenme süreci başlar. Bu dönemde kişilerde strese duyarlılık gelişir. Bunun dışında evlilikle birlikte yeni bir eve, karşısındaki kişinin alışkanlıklarına alışılması strese neden olabilir.
Yeni İş Süreci
Stresin en çok gözlemlendiği bir diğer durum ise yeni bir işe başlama sürecidir. Bu süreç kişide heyecana neden olur. Yeni bir ortama girmek, yeni insanlar tanımak, başarısızlık korkusu gibi bir çok etkeni var.
Şehir Değiştirme
Hayat şartları bizi bazen beklenmedik durumlarda yeni yerlere sürükleyebilir. Bu durumu isteyerek de yapabilir ki böyle durumlarda kişinin kendi isteği üzerine bir şey gerçekleştiği için stres yaşanma durumu olumsuz bir etkiye neden olmayabilir. Ancak beklenmedik durumlar sonucu şehir değiştirmeyle karşılaşılması, kişide belirsizlik kaygısı oluşturabilir. Ve bu durum beraberinde mstresi getirmektedir.
Gebelik Dönemi
Bir kadının en özel dönemlerinden biride gebelik dönemidir. Bu dönemde kadında meydana gelen hormonal değişimler, beraberinde çeşitli kaygı ve stresi de getirmektedir. Öncelikle vücutta başlayan değişimler, alımı, hamilelik süresi, doğum şekli, çocuğa bakmakla ilgili kaygıları artabilir. Bu durumun bazen baba adaylarında da strese neden olabildiği görülmektedir.
Yoğun Trafik
Özellikle büyük şehirlerde trafikte geçirilen sürenin fazlalığı, trafik kurallarına uymama, kısıtlı sürede gerçekleştirilmesi gereken işler, kaza riski kişilerde yoğun strese neden olabilmektedir.
Çeşitli Hastalıklar
Bazı kişilerde görülen ve uzun süreli tedavi süreci gerektiren hastalıklar; kanserler, uzun süre ilaç kullanımı gereken tansiyon ve şeker gibi hastalıklar, doğuştan hastalıklar, kişinin hareket etmesini zorlaştıran hastalıklar başlı başına bir stres kaynağı olabilir. Hastalıkla mücadele edilen süreç kişiyi daha kırılgan bir hale getirebilir.
Çocuk Bakımı Süreci
Stresli durumların en sık görüldüğü durumlar, çocuk bakım süreçleri. Bu süreçte ebeveynler gelecek kaygısı ve çocuklarını koruma güdüsüyle olduğundan fazla stresli durumlar yaşarlar. Hele ki çalışan ebeveynler, çocukların bakımı konu olduğunda güven problemleri yaşadığından oldukça stresli bir sürece girerler.
Çocuklar
Stresin hayatının en etkili olduğu durumlardan biride çocukların eğitim süreçleri. Bu süreç, sınav kaygısı, okul masrafları, başarısız olmak etkisi gibi durumlarla birleşerek kişide yoğun strese neden olur ve bu durum ciddi sağlık sorunlarına dönüşebilir. Bunun dışında çocuklarının kardeşleriyle olan sorunları, arkadaş seçimi, boş zamanlarında yaptıkları, dışarıdaki tehlikeler de farklı streslere neden olabilmektedir.