Stratonikeia Antik Kenti'nde Geleneksel Anahtar Taşıma Töreni Canlandırıldı

Stratonikeia Antik Kenti’nde düzenlenen anahtar taşıma töreni, kültürel mirasın yaşatılması amacıyla canlandırıldı.

11.10.2024-13:58 - (Son Güncelleme: 11.10.2024-14:28) Stratonikeia Antik Kenti'nde Geleneksel Anahtar Taşıma Töreni Canlandırıldı

Stratonikeia'da Tarihin İzleri

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde, geleneksel Anahtar Taşıma töreni yeniden canlandırıldı. Tören, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kültürel Miras Topluluğu öğrencileri tarafından antik döneme ait kostümlerle gerçekleştirildi.

Geleneksel Törenin Anlamı

Törende, Lagina Hekate tapınağından alınan kentin anahtarı, Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay'a teslim edildi. Antik dönemde dini bir ritüel olarak gerçekleştirilen bu törende, genç kız Kleidophoros'un cennet ve cehennemin kapılarını açmak amacıyla düzenlediği etkinlik, ilahilerle başladı.

Törenin en önemli kısmı ise öğrencilerin Lagina antik kentinden aldıkları Hekate'nin anahtarını Stratonikeia’da kentin yöneticisine sunmalarıyla sona erdi.

Geleceğe Miras Projesi

Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, bu geleneksel görsel etkinliğin tarihsel sürecin bir yansıması olduğunu belirterek, antik kentlerde yaklaşık 3.500 yıl geriye giden eserlerin korunmasına yönelik geliştirdikleri projelerin sürekli olduğunu ifade etti. "Bu çalışmalar, Geleceğe Miras Projesi kapsamındaki etkinliklerdendir," şeklinde konuştu.

Yerel Yönetimin Destek Açıklamaları

Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay, törende yaptığı konuşmada, ilçenin tarihi zenginliklerinin yeniden canlandırılmasının önemine vurgu yaptı. "Bu toprakların tarihi ve kültürü herkese tanıtma şansını yakaladık. Şehrimizi daha iyi tanıtmak için elimizden geleni yapacağız," dedi.

Çeşitli Katılım ve Etkinlikler

MSKÜ Kültürel Miras Topluluğu Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Çandarlı Şahin de, farklı şehirlerden gelen öğrencilerin bu tür etkinliklerle tarihin ve kültürün öğrenilmesini sağladıklarını belirtti. Yıl boyunca düzenledikleri çeşitli etkinlikler hakkında bilgi vererek, "Anahtar taşıma etkinliği bunların sadece bir parçası," dedi.

Etkinliğe, Muğla Büyükşehir Başkan Vekili Durmuş Ali Öztürk, çeşitli protokol üyeleri, lise ve üniversite öğrencileri ile turistler katılım gösterdi.

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde, ''Anahtar Taşıma'' töreni...

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde, ''Anahtar Taşıma'' töreni canlandırıldı. Antik döneme ait bir gelenek olan "Anahtar Taşıma" töreni, dini merkez olarak kabul edilen Lagina Hekate ile Stratonikeia arasında yaklaşık 8,5 kilometrelik bir alanda yapılıyor. Genç kız Kleidophoros'un cennet ve cehennemin kapılarını açmak için düzenlediği tören, genç kızlardan oluşan bir koronun ilahiler söylemesi ile başlıyor. Tören, öğrencilerin Lagina antik kentinden aldıkları Hekate'nin anahtarını Stratonikeia'ya getirip kentin yöneticisine vermesiyle son buluyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal