Stokçular İş Başında: İlaçlara Yapılacak Zam Öncesi Stokçuluk Başladı

İlaçlarda kullanılan döviz kurunun güncellenmesi ile ilaca zam gelmesi beklenirken, vatandaşın aradığı ilacı bulamaması stokçuluk yapıldığına dair tahminleri arttırdı.

26.01.2022-10:15 - (Son Güncelleme: 26.01.2022-12:10)

İlaçların fiyatlandırılmasında baz alınan döviz kuru seviyesi, her yıl şubat ayının üçüncü haftasında güncelleniyor.

İlaçlarda 4,58 lira olan euro kurunun önümüzdeki ay güncellenmesi bekleniyor. Bu aşamada euro kurunun bugün 15,2170 lira olduğu düşünüldüğünde en az “yüzde 35 güncelleme” bekleniyor. 

HEM VATANDAŞ HEM DE ECZACILAR MAĞDUR

İlaca kur düzenlemesi öncesi vatandaşın özellikle antibiyotikler, çocuk şurupları, burun spreyleri gibi aradığı ilacı bulamaması, sağlıklarının riske atılması sık sık gündeme geliyor. 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, bazı ilaçların bulunamadığını, bu durum nedeniyle hem vatandaş hem de eczacıların mağduriyet yaşadığını belirtti.


İLAÇLARIN SEVKİYATI MİNİMUM SEVİYEDE TUTULUYOR

Nurten Saydan: “Şubat ayında gerçekleşecek ilaç euro kuru güncellemesi nedeniyle, ecza depoları ve ilaç firmaları stoklarındaki ilaçların sevkiyatını minimum seviyede tuttuklarından, piyasada bulunmayan ilaç sayısında hızlı artış yaşanıyor. Şubatta fiyat değişikliği geçerli olduktan sonra da söz konusu ilaçlar bir anda piyasaya çıkıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunduk. Bakanlığın, sistem üzerinden aylık ortalama ilaç akışına bakarak yapacağı inceleme ile ilaç akışını kesen ya da azaltan firma ve dağıtım kuruluşlarını tespit etmesini ve duruma müdahale etmesini istedik.” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE’DE 60 MİLYAR LİRALIK İLAÇ PAZARI VAR 

Geçen yıl Türkiye ilaç pazarı 60 milyar liralık hacme ulaştı. İlaç ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’ının yurt içinde üretildiği bilgisi verildi. 


İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Nezih Barut, ilaç fiyatlarında şubatta en az yüzde 35 artışa ihtiyaç olduğunu ifade etmişti. 

HAM MADDE FİYATLARI VE TEDARİK SIKINTISI ÜRETİMİN ÖNÜNDE ENGEL

Nezih Barut: “Kullandığımız kura göre bakıldığında, ithal ilaçların tamamı zarar. Burada üretilen ilaçlara da bugünkü kurlarla bakınca, üretmek mümkün değil. Ham madde fiyatlarından ve tedarik sıkıntısından dolayı. Biz bu ilaçları üretip de verebiliyorsak, gerçekten büyük fedakârlık yapıyoruz. Halkımızın ilaçsız kalmaması için büyük gayret gösteriyoruz, birçok ilacı da hâlâ verebilir haldeyiz. Yıllardır her fiyat döneminde fedakarlık yaptık. Artık bu kurlarla durum sürdürülebilir değil.” değerlendirmesinde bulundu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal