Sportif direktörler bir spor kulübünün sportif direktörlüğünü yapar. Eski futbolcuların tercih ettiği bir meslektir sportif direktörlük. Eski futbolculardan oluşan sportif direktörler, deneyimleri ve tecrübeleri ile teknik direktörlere destek olur. Sportif direktörler teknik yönetim ve oyuncu kadrosu arasındaki dengeyi sağlayarak köprü görevi görür. Sportif direktörlerin futbolcularla arası iyidir. Oyuncuların sorunlarını dinleyerek çözüm bulmalarına yardımcı olur. Kulüplerin transfer işlemlerinde de sportif direktörler aktif rol oynar.
Sportif direktörler, kulüpler için önemli bir görev yapmaktadır. Sportif direktörler kulüplerin bel kemiğidir. Sportif direktörler, kulüp yetkileri, futbolcular ve teknik ekiplerle iyi anlaşır. Kulüpte yaşanan anlaşmazlıklar sportif direktörler sayesinde çözülür. Sportif direktörler, kulüp başkanlarından hemen sonra gelen önemli bir isimdir. Dünya futbolunda sportif direktörler çok önemli bir yer tutsa da Türk futbolu için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Türk futbolunda iyi sportif direktörler bulmak oldukça zordur. Türk spor kulüpleri bu nedenle yabancı sportif direktörler işe almaktadır. Fakat yabancı sportif direktörler Türk futbolunda iyi iletişim kuramadıkları için pek başarılı olamamaktadır.
Kaliteli sportif direktörler, kulüplerin her basamağında yer alır. Futbolcular ile yetkililer arasındaki dengeyi sağladığı gibi futbolcular arasındaki dengeyi de sağlamakla görevlidir. Takım ruhunun oluşmasında büyük rol oynayan sportif direktörler, transfer ücretleri ve alınan maaşlar konusunda futbolcular arasında kıskançlık oluşmaması için önemli rol oynar.
Futboldan çok iyi anlamak ve insanlarla iyi iletişim kurmak sportif direktör olmak için ilk önceliktir. İnsanlar arasında köprü görevi görecek olan sportif direktörlerin iletişim becerileri ileri seviyede olmalıdır. Takım içerisindeki uyumsuzluk ve sorunların çözülememesi kulübü çöküşe sürükler. Sportif direktörler bunun yaşanmasına engel olmaktadır. Eski futbolcular, herhangi bir belgeye ihtiyaç duymadan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından verilen sportif direktörlük belgesi ya da teknik direktörlük belgesini alarak göreve başlayabilmektedir.
Sportif direktör olmak isteyen kişilerin bazı kursları ve eğitimleri tamamlaması gerekmektedir. Grassroots Gönüllü Lider Kursu olarak bilinen kurs ile sportif direktörlük eğitimleri verilmektedir. Bu kurstan alınan sertifika ile amatör liglerde sportif direktörlük yapılabilmektedir. Daha iyi eğitimler alarak üst kulüplerde görev almak mümkündür. Bunun için öncelikle TFF onaylı kurslardan eğitim almak gerekmektedir. Bu kurslardan alınacak sertifika ile daha iyi kulüplerde görev almak mümkündür. Üst kulüplerde sportif direktör olarak görev alabilmek için bazı şartlar gerekmektedir. gerekli şartlar Türkiye Futbol Federasyonu’nun resmi internet sitesinde açıklanmaktadır.
Sportif direktör olarak bir kulüpte görev alan kişinin maaşı, çalıştıkları kulübe ve kendi deneyimlerine göre değişmektedir. Profesyonel spor kulüplerinde görev yapan sportif direktörler ise en az 30 bin TL civarında maaş almaktadır. Türk futbolunda kaliteli sportif direktörler zor bulunduğu için kulüpler genellikle yabancı isimlerle çalışmaktadır.
Yabancı sportif direktörler ise daha fazla maaş almaktadır. Örneğin Fenerbahçe kulübünde görev yapan sportif direktörün maaşı 100.000 € civarındadır. Sportif direktörün başarısına göre maaşı da katlanarak artmaktadır. Şampiyonluk durumlarında prim de alan sportif direktörler şartlar uygun olduğunda yıl içinde milyonlar kazanmaktadır.