Sperm Sayısı Neden Azalır? Çocuk Sahibi Olmak Neden Zorlaştı?

Yapılan araştırmalarda, son 30 yıl içinde sperm sayısı 60 milyondan 15 milyona düştü. Uzmanlara göre bunun belirli nedenleri var. Peki çocuk sahibi olmak neden bu kadar zorlaştı? Sperm sayısının düşmesi ne anlama geliyor? İşte merak ettikleriniz.

03.08.2019-10:53 - (Son Güncelleme: 03.08.2019-10:37) Sperm Sayısı Neden Azalır? Çocuk Sahibi Olmak Neden Zorlaştı?

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı 50 ayrı çalışmanın verilerine göre son 30 yıl içinde sperm sayısı 60 milyondan 15 milyona düştü. Peki bu düşüşün nedenleri neler? Konuyu uzmanından dinleyelim.

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK SPERMİ DÜŞÜRÜYOR

Doç. Dr. Ali Seven sperm sayısındaki bu düşüşün, gittikçe sanayileşen hayatın ve işlenmiş gıda tüketmenin istenmeyen neticesi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Seven , “Erkeklerde 60 milyon ile 200 milyon arasında olması gereken sperm sayısı 15 milyona kadar düştü. Sperm sayısının azalması doğal yollarla hamilelik şansını düşürüyor. Bu da ailelerin yardımcı üreme tekniklerine başvurularını arttırıyor.

Artan sanayileşme, çevresel etkenler, hormonlu ve katkı maddeli gıdalar, tarım ilaçları, ağır metaller, fazla kilo, tütün kullanımı sperm sayısını azaltan faktörler arasında. Sperm sayısının azalmasından sorumlu tutulan etkenler ise şöyle; elektromanyetik kirlilik,  bilgisayarlar, etrafımızı saran WiFi ağlar, elimizden düşmeyen cep telefonları."

ORGANİK BESLENMEYE ÖNEM VERİN  

Seven, “Organik beslenmeye önem verin, katkı maddeli, işlenmiş ve paketli ürün tüketmeyin, evde yemek pişirip yeme alışkanlığını geri kazanın. Doğal beslenmek ve hareketli yaşamak çok önemlidir. Günde 5 porsiyon meyve-sebze, arı ürünleri (bal, polen, propolis), kırmızı ve mor renkli antioksidan oranı yüksek meyveler; avokado, yaban mersini, nar, üzüm; deniz ürünlerini beslenme planınıza ekleyin. Yapılan bilimsel çalışmalara göre ferula - çakşır otu bitkisinin bir türü (Ferula elaeochytris Korovin) sperm sayısını destekliyor."

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal