S&P’den Türkiye ekonomi için pozitif mesaj: ‘TL olumlu etkilenebilir ve Türkiye’ye akış artabilir’

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P’nin Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türk ekonomisine ilişkin olumlu değerlendirmelerde bulundu. Gill, ABD’den gelen verilerin TL’nin değerini artırabileceğini ve Türkiye’ye olan sıcak para akışını artırabileceğini söyledi.

10.06.2024-17:06 - (Son Güncelleme: 10.06.2024-17:30) S&P’den Türkiye ekonomi için pozitif mesaj: ‘TL olumlu etkilenebilir ve Türkiye’ye akış artabilir’

Türkiye’nin ekonomi politikasının meyveleri teker teker alınmaya devam ediyor. S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamalarda, son haftalarda Türkiye'ye önemli miktarda portföy girişi olduğunu söyledi. Gill, 2024 yılı için kur beklentilerinin istikrarlı olduğunu vurgulayarak, "Enflasyonun gerçekten düşüp düşmeyeceği herkesin odak noktası. Bizim öngörümüz, Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağı yönünde, ancak Ocak ayında yıl sonundaki enflasyona bağlı olarak bir artış olacak. Bu durum dezenflasyon sürecinin yavaş ilerleyeceğini gösteriyor. Daha büyük risk ise enflasyon yüksek kalmaya devam ederse yabancı yatırımcıların Türkiye'de kalıp kalmayacağı" dedi.

Türkiye 1 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip

Haber7’de yer alan habere göre; Gill, son 12 ay içinde Türkiye'nin kredi notunu iki kez artırdıklarını belirterek, "Ancak 1 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip Türkiye için 'B+' notu oldukça düşük. Buradaki en büyük sorun, Türkiye'ye gelen sermaye akışının sıcak para mı yoksa doğrudan yatırım mı olacağı" diye konuştu.

S&P’den Türkiye ekonomi için pozitif mesaj: ‘TL olumlu etkilenebilir ve Türkiye’ye akış artabilir’

Türkiye'deki para politikasının görece sıkı olduğunu belirten Gill, Fed'in Aralık ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceğini öngördü. Gill, "Önümüzdeki dönemde de faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisi var. Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz indirimlerine başladı, ancak hizmet enflasyonu hala yüksek. Yine de ABD'deki düşük faiz oranları TL'yi olumlu etkileyebilir ve şu anda oldukça cazip bir piyasa olan Türkiye'ye sermaye akışını artırabilir" ifadelerini kullandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal