Giderek artan obezite hastalığının önüne geçmek için bir süredir çalışmalar devam ediyor. Son olarak üretilen ve ‘dünya kilo verme cihazı’ olarak adlandırılan aparat, çıkar çıkmaz sosyal medyanın gündemine düştü.
Dünya ilk kilo verme cihazı, kullanacak kişinin ağzına takılıyor ve 2 mm’den fazla ağızın açılmasını önleyerek, yemek yeme kontrolü sağlıyor. Bu cihaz kişinin sadece sıvı diyet yapmasını sağlıyor. Ancak bu yöntem birçok kişi tarafından ‘işkence yöntemi’ olarak adlandırıldı.
Yapılan bazı çalışmalar eşiğinde 2030 yılına kadar dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunun obezite hastalığı olacağı ön görülüyor. Bu verilerin üzerine bilim insanları aşırı kilo alımının önüne geçmek için bazı ilginç çalışmalar üzerine yöneldi. Bunlardan biri de ağzın açılmamasını sağlayan mıknastıslı bir cihaz.
Ağzın açılmasını kısıtlayan bir cihaz olsa da, herhangi bir solunum sorunu teşkil etmiyor. Olukça ilgi uyandıran bu cihaz, Otago Üniversitesi ve İngiliz araştırmacılar tarafından geliştirildi. Fakat sosyal medyada gündem olan kilo verme cihazı, beraberinde tartışmalara da neden oldu. Bir grup cihazı işlevsel bulurken, bir grup kilo verme cihazını işkence cihazına benzetti.
Otago Üniversitesi'nin yaptığı bir paylaşıma yanıt veren bir sosyal medya kullanıcısı, ‘Ne kadar aşağılayıcı. Evet, sorun şu ki biz şişkolar çenemizi kapalı tutamayız’ şeklinde konuştu. Bir diğer sosyal medya kullanıcısı ise ‘Bu şaka mı?’ şeklinde soru sorarak yapılanın gerçek olmadığını düşünmek istedi. ‘Tıbbın bu tür işkence cihazları ürettiğini bilmiyordum’ diye yorum yapan bir başka kullanıcısı ise cihaza olan tepkisini gösterdi.
Cihazı denemek için çalışmaların yapıldığı Dublin'de, çalışmaya katılan 6 kişinin iki haftalık bir süreçte yaklaşık 7 kilo verdiği tespit edildi.
Ayrıca bazı acil durumlarda, panik atak ya da boğulma gibi cihazda bulunan güvenlik sistemi devreye giriyor ve cihaz devreden çıkıyor.
Obeziteyele savaş da geliştirilen bu kilo verme cihazının oldukça önemli olduğuna değinen, Otago Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve baş araştırmacı Profesör Paul Brunton, ‘Gerçek şu ki, bu cihazla herhangi bir olumsuz sonuç yok’ açıklamasında bulundu.
Dünya genelinde 1,9 milyar yetişkinin fazla aşırı kilolu olduğu tahmin ediliyor ve 2030 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 57'sinin aşırı kilolu veya obez olacağı öne sürülüyor.