Sosyal Medya Hesaplarının Sahte mi Değil mi Anlamanın Yolları

Günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı durumlardan biri de sahte sosyal medya hesapları. Dolandırıcılıktan tutun gizli takibe varıncaya kadar çeşitli amaçlarla kullanılan sahte hesaplar nasıl anlaşılır? Detaylar haberimizde.

13.05.2020-13:42 - (Son Güncelleme: 13.05.2020-13:42) Sosyal Medya Hesaplarının Sahte mi Değil mi Anlamanın Yolları

Dijital hayatın en büyük sorunlarından biri de başkalarının adına açılan sahte sosyal medya hesapları. Bu hesaplar çok farklı amaçlarla açılıyor. Bir gün bir istekle karşılaşıyorsunuz. Ancak bu kişilerin dolandırıcılık, şantaj yapmak gibi birçok kötü amacı bulunuyor.

Bu nedenle sahte hesapları gerçeğinden ayırt edebilmek önemli bir koruma olacaktır. Peki bir hesabın sahte olup olmadığını nasıl anlaşılabilir? İşte 6 adımda sahte sosyal medya hesaplarını tespit etmenin yolları. Bu maddeleri şüphe duyduğunuz bir hesap ya da hesaplar için adım adım deneyebilir böylece sosyal medya kullanırken rahatsız edici bir durumdan kurtulabilirsiniz.

Biyografi ve Açıklama Kısımlarına Bakın

Sahte sosyal medya hesaplarını tespit edebilmenin ilk yollarından biri hesabın biyografisini ve açıklama kısımlarına bakmak olacaktır.  Sahte hesap yaratanların aynı zamanda pek çok sahte hesabı olduğu için; bu hesapları hazırlarken biyografi ve açıklama kısımlarında hatalar yakalayabilir ya da benzer bir kullanım örneğiyle karşılaşabilirsiniz. Ancak sadece bu kısma bakmak tek başına bu madde yeterli olmayacaktır.

Ortak Arkadaşlar Var Mı?

Eğer tanımadığınız bir hesap sadece sizi takibe almışsa ve hiçbir ortaklık da bulunmuyorsa ayrıca hesapta herhangi bir profil fotoğrafı da yer almıyorsa bu durum hesabın sahte olma olasılığını artırır.

Beğeni ve Yorum Sayıları Önemli

Üçüncü aşamada ilgili hesaba gelen beğenileri ve yapılan yorumları kontrol etmekte fayda var. Eğer fotoğraflarda herhangi bir yorum bulunmuyorsa bu o hesabın sahte olduğuna dair izlenimleri artıracaktır. Ayrıca takipçiler arasında rastgele kullanıcı adları kullanan takipçiler de görürseniz bu iki durumla birlikte hesabın sahte olma olasılığı bir hayli yüksek olacaktır.

Takipçi ve Takip Edilen Sayıları Ne Durumda?

Genellikle bu sahte hesaplar takip ettiği hesap sayısı kadar hatta belki de daha fazla takipçi sayısına sahiptir. Bu sahte hesaplar kendilerine gerçek bir hesap gibi görünüm yaratırken rastgele bir şekilde insanlara takip atarlar. Ve takipçi sayılarını yükseltmekle uğraşırlar. Fakat bunu yaparken takip ettiği hesap sayısında oldukça yüksek bir artış olur. Bu da hesabın sahte olduğunu anlamamızın bir diğer yoludur.

İlk Paylaşımın Tarihi

Sahte sosyal medya hesapları genellikle eski tarihli olmazlar; hemen hemen hepsi yeni oluşturulmuş hesaplar olur. Bir Instagram hesabının oluşturulma tarihi hakkında bilgi almak istiyorsak paylaştığı ilk gönderiden bu tarih hakkında bir çıkarım yapabiliriz. Hesabın gönderileri oldukça yeni ve kısa bir süre içinde paylaşıldığını fark ederseniz kesin olmasa dahi hesabın sahte olduğu anlamına gelebilir.

Platformların Yardım Merkezleri

Sahte sosyal medya hesaplarına karşı platformların da yaptırımları bulunuyor. Eğer herhangi bir sahte sosyal medya hesabı ile karşılaşırsanız; platformların yardım merkezleri aracılığıyla konuyla ilgili şikayette bulunabilirsiniz. Hesabın sahte olduğunun tespiti sonrasında yüksek ihtimalle hesap kapatılacaktır.

Sahte sosyal medya hesapları sizin için gerçek bir risk yaratmayabilir. Ancak size ulaşmaya çalışan bir hesap şüpheli görünüyorsa veya sizi taklit ediyorsa dilerseniz bunu ilgili platforma bildirebilirsiniz.

YORUM YAZ..
Modal