Sosyal Medya Düzenlemesinde Neler Var?

Sosyal medya yasası olarak bilinen ve kamuoyunda bu şekilde bilinen düzenleme TBMM Genel Kurulu’ndan onay alarak kabul edildi. Düzenlemeyle beraber sosyal medya platformlarıyla ilgili bir takım zorunluluklar uygulamaya konuyor. Peki, sosyal medya yasası içeriği ve maddeleri neler?

02.07.2020-12:19 - (Son Güncelleme: 29.07.2020-11:26) Sosyal Medya Düzenlemesinde Neler Var?

Kamuoyunda sosyal medya yasası olarak adlandırılan düzenleme geçen gece TBMM’de uzun süre devam eden yoğun mesainin sonrasında bu sabah saatlerinde onaylandı. Son dakika gelişmesinin ardından 'Sosyal medya yasası içeriği ve maddeleri neler?' sorusunun yanıtı en fazla merak edilip araştırılanların ilk sıraya geçti. Araştıranlar için ayrıntıları haberimizde derledik. Sosyal medya yasası içeriği ve maddeleri neler? Sosyal medya yasasıyla alakalı merak edilen ayrıntılar...

İNTERNET YASASINA İLAVE

5671 Sayalı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ile Bu Yayınların Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu sosyal ağlarla alakalı maddeler ilave edildi.

ÇABUK MÜDAHALE

Sosyal medyada yapılan suçlarda hukuk sistemi hızlı müdahale edemiyor. Düzenleme sayesinde mahkeme kararına karşın 24 saat içerisinde içeriği kaldırmayan firmalar tazminat ödeyecek. Şahsi hakların ihlali ve sosyal yaşamın gizliliği çerçevesindeki içeriklerin kaldırılması için yapılan müracaatı (mahkeme kararı olmadan) en geç 48 saat geçmeden cevaplamaya mecbur olacak. Suç teşkil eden içerik kaldırılmazsa bir milyon TL'ye kadar varabilecek cezalar uygulanacak.

TEMSİLCİLİK AÇMA

Kullanıcı sayısı bir milyonun üzerindeki sosyal medya firmaların Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu olacak. Temsilcilik açmayan kurumlara çalışma izni verilmeyecek. Kullanıcı verileri Türkiye'de tutulacak.

YASALARDAKİ HER İŞLEM SOSYAL MEDYADA DA SUÇ OLACAK

Terör, kadın, iftira, küfür ve çocuk istismarı, suç ve suçluyu övme, kamu düzenini bozma, şiddeti özendirme ve nefret suçları sosyal medyada işlendiği zaman yaptırım uygulanacak. Yasalarda suç sayılan her fiil sosyal medya paylaşımları için de için geçerli kabul edilecek.

ORTAK SORUN KONTROL

Twitter, Facebook, Instagram, TikTok benzer sosyal ağlar ve Netflix benzeri dizi-film hizmeti sunan platformların kontrol edilmeyen politikaları sebebiyle ortaya çıkan problemler, artık dünyanın ortak problemi haline gelmiş halde.

Kişisel verilerin istihbarat birimlerine verilmesi tartışması, paylaşılan yalan haberler, gerçeklik taşımayan bilgilerle organize karalama çalışmaları, ırkçılık ve nefretin desteklenmesi, gençleri ölüme sürükleyen siber zorbalıklar veya yaşlıları hedef alan dolandırıcılıklar...

YORUM YAZ..
Modal