Yurt dışı borçlanma ile ilgili detayları merak eden vatandaşlar için haberimizde SGK yurt dışı borçlanma nedir? Yurt dışı borçlanma nasıl yapılır? Yurt dışı borçlanma şartları nedir? gibi soruların detaylarını derledik.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yurt dışı borçlanma tanımı şu şekildedir; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların yurt dışında geçirdikleri sürenin emeklilik dönemlerine etkileri konusunda yapılan çalışmalar sonucunda belirlenmekte olan işlemlerdir. Yurt dışında bulunup çalışılmayan dönemler, yurt dışı borçlanma kapsamında vatandaşların emeklilik primlerine eklenmektedir. Sonuç olarak gereken prim ödemeleri yapıldıktan sonra yurt dışında vakit geçiren vatandaşlar emekli olabilirler. Aynı zamanda yurt dışında görev yapmakta olan vatandaşlar ödenmiş sigorta primlerini de Türkiye'ye taşıyabilmektedir.
Yurt dışı borçlanmalarında ödenen tutarlar her sene farklılık gösterir. Yurt dışı borçlanmaları yurt dışında bulunan günlere göre hesaplanır. Günlük olarak SGK'nın belirlediği tutar 27.28 TL'dir. Belirlenen bu tutar en düşük yurt dışı borçlanma tutarıdır. Ödenecek olan bu tutar yurt dışında geçirilen sürenin gün ile çarpılması yoluyla belirlenir. SGK tarafından belirlenen en yüksek yurt dışı borçlanma tutarı ise 24.65 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarlar 1 güne denk gelecek şekilde hesaplanmaktadır. Tutarlar, emekli maaşını ise doğrudan etkilemektedir.
Yurt dışı borçlanma başvurularının tümü SGK aracılığıyla gerçekleştirilir. Başvuru yapıldıktan sonra denk gelen 3 aylık süre içerisinde belirlenen yurt dışı borçlanma miktarları banka hesaplarına yatırılmalıdır. 3 ay içinde ödeme yapılmaz ise başvuru reddedilmektedir. Bu durumda yeniden başvuru yapma ya da af durumları ortaya çıkabilir fakat 3 ay içinde ödemesini yapmayan vatandaşlar yeniden başvuru yaparken sorun yaşamaktadır. Ödenmiş olan prim miktarları yurt dışı borçlanma sayılmamış tutarlardan düşülmektedir. Primi ödenen gün sayısı kadar o vakitlerde Türkiye'de yaşamış ve çalışmış gibi sayılmaktadır. Yurt dışı borçlanmaları 2008 tarihi sonrasında olan vatandaşlar, günlük 3.5 Amerikan Doları tutarı karşılığında borçlanmalarını yapabilmektedirler.
Erken emeklilik durumlarını yurt dışı borçlanma kapsamında değerlendirmek isteyen vatandaşların uyması gereken şartlar şunlardır;
-Ülke kanunlarına göre ev hanımlığı emeklilik için bir meslek sayılmaktadır. Bu sebeple yurt dışında olan ve ev hanımı olan vatandaşlar da yurt dışı borçlanma imkanlarından faydalanabilir.
-Ev hanımı olarak geçirilen süre de dahil edilerek sayılmak üzere kişiler yurt dışında oldukları süreleri belgelemelidir.
-Yurt dışı borçlanmalarında gereken belgeleri vatandaşların yanlarında yazılı olarak borçlanma istek beyanında bulundurmaları gerekmektedir.
-Kişinin doğum yeri Türkiye ise yalnızca yurt dışı borçlanma yapılabilir. Eğer çifte vatandaşlık ya da yabancı uyruklu olup Türkiye sınırları içinde yaşanıyor olunması yurt dışı borçlanma konusuna engeldir.
-Yurt dışında bulunulan ülkenin Türkiye ile sosyal güvenlik anlaşmasını imzalamış olması gerekir.
Emeklilik konusunda kullanılacak olan yurt dışı borçlanma şartları şu şekildedir;
-Sigortalı olarak işe başlanıp işten ayrıldıktan sonra sigortasız süre geçirilmesi gerekir
-Ev hanımlığı durumu varsa isteğe bağlı sigorta yapılması durumunda vatandaşın yurt dışına çıkması gerekir
-Türkiye sınırları içinde sigorta başlatıldıktan sonra yurt dışına çıkılması gerekmektedir
Eğer bu durumlar sağlanıyorsa kişi emeklilik konusunda yurt dışı borçlanmaya başvurabilir. Çalışılan ve sigortalı olunan işten ayrıldıktan sonraki 1 sene içinde yurt dışı çıkışları borçlandırılabilir.
SGK'ya yapılan yurt dışı borçlanma konusunda talep edilen belgeler şu şekildedir;
-Yurt dışına çıkış yapıldıktan sonra, o ülkede bulunan Türkiye Temsilciliği'nden alınan yurt dışı borçlanma için kullanılacak beyan edilen hizmet belgesi talep edilir.
-Yurt dışında çalışılmakta olan iş yerinden alınacak hizmet süre belgesi talep edilmektedir.
-İş yerinde çalışma esnasında yurt dışına çıkıldıysa, kurumdan alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartı talep edilir.
-Pasaportta belirtilen giriş çıkış yazılarının noter onaylı yapılmış olması talep edilir.
-Sigortanın bağlı olduğu vergi dairesinden alınan hizmet belgesi talep edilir. Sigorta yapmakta olan tüm firmalar vergi dairelerine bağlıdır. İkamet adresi baz alınarak vergi dairesinden bu belgeyi aldıktan sonra başvuru yapılabilir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi yurt dışı borçlanmaya başvurabilmek için Türkiye ile bu konuda sosyal güvenlik anlaşması olan ülkeler olması gerekmektedir. Yurt dışı borçlanma konusuyla ilgili Türkiye'nin anlaşmalı olduğu ülkeler şu şekildedir; Almanya, Kanada, Kebek, Avusturya, K.K.T.C. Eğer bu ülkelerden birine gidildiyse yurt dışı borçlanmasına başvurulabilir. Eğer bu ülkelerde çalışıldıysa da yurt dışı borçlanmaya başvurulabilir. Bu ülkelerle anlaşma olduğu için buralarda çalıştıktan sonra yapılan yurt dışı borçlanma başvuruları daha hızlı sonuç vermektedir. Belirtilen ülkelerde geçici süreyle çalışan vatandaşlar çalışılan kurumlardan belge alacak Türkiye'den emekli olmaları daha kolaydır. Vatandaşların başvuru yaptıktan sonra 1 ay içerisinde sonuç belli olur ve 3 ay içerisinde ücret ödenmesi gerekir.