Samsun'un Bafra, Alaçam ve 19 Mayıs ilçelerinde bulunan ve UNESCO Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, yaz aylarında yaşanan kuraklık sonrası sonbahar yağışları ile yeniden hayat buldu. Deltada toplam 10 gölden oluşan ekosistem, bu yaz kuraklık nedeniyle ciddi su kaybı yaşamış ve pek çok bölge kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı.
Bölgedeki Balık, Uzun, Gıcı, Tatlı, Alıntılı, Paralı, Cernek, Liman, Tuzlu ve Sülüklü göllerinde su seviyeleri, yazın yaşanan kuraklık nedeniyle tehlikeli seviyelere kadar düşmüş, ancak son günlerde süregelen yağışlarla birlikte bu göller canlanmaya başladı.
Kızılırmak Deltası Sulak Alan Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz, "Yaz mevsiminde bölge hiç yağış almadığı için göllerin iç kısımlarına çekilmesi söz konusuydu. Ancak son yağışlar sayesinde delta eski haline kavuştu. Yağışlar, tüm kurak bölgeleri suyla doldurdu ve artık su kuşlarını daha yakın bir mesafeden görebiliyoruz," şeklinde açıklamada bulundu.
Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Sulak bölgenin 21 bin 780 hektar olan alanının neredeyse üçte biri yaz aylarında kurudu. Şimdi ise delta yeniden yeşeriyor ve kuşlar ile diğer yaşam formları için bir güvenli alan oluşturuyor. Türkiye'de 500'den fazla kuş türü bulunurken, deltada 365 kuş türü yaşıyor; bunlardan 165'i ise kışın burada yaşamaktadır. Ayrıca yağışlarla birlikte gölet alanında kuş sayısında artış gözlemliyoruz. Bu ay içinde Rusya'nın Sibirya bölgesinden göçmen kuşların gelmesi bekleniyor. Deltada su seviyesinin normale dönmesi, göçmen kuş türleri ve balıklar için önemli bir yaşam alanı sağladı."
UNESCO Geçici Miras Listesi'nde yer alan ve 10 gölden oluşan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, yazın yaşanan kuraklıktan sonra sonbahar yağışları ile yeniden canlandı.