Bilimsel dilde ‘Ricania simulans’ olan vampir kelebek, geçtiğimiz günlerde Karadeniz’in bazı sahillerinde görülmüştü. Edinilen son görüntülere göre ise bu kelebek görünümlü istilacı böcek türü İstanbul’un geneline yayılmış durumda. Görenler ise vampir kelebek hakkında daha fazla detaya ulaşmak için arama motorlarına yöneldi. Peki Vampir kelebek ne yapar? Zararlı mı zehirli mi?
Vampir kelebek ne yapar?
İlk olarak 2010 yılında İstanbul’da gözlenen vampir kelebek adlı böcek türü, yaz aylarında olgunluk dönemine ulaştıktan sonra hızlı bir şekilde çoğalmalarıyla bilinir.
İstanbul’un bir çok ilçesinde yaklaşık 12 yıl sonra tekrar gözlenen vampir kelebekler hakkında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Hızal’ın önemli bazı açıklamaları var. Vampir kelebeklerin tarıma ciddi zararlar verebilecek bir böcek türü olduğunu söyleyen Hızal, ‘’"Sarıyer, Şile, Ağva, Çatalca gibi sahile yakın kısımlarda gözüküyor. Önemli bir tarım zararlısı bu böceğin, Gürcistan'dan İstanbul'a kadar ticari yollarla geldiğini düşünmekteyiz" sözlerine yer verdi.
Vampir kelebeklerin kışın ince dallı ağaçlarda ürediklerini söyleyen Dr. Erdem Hızal, ‘’Belirli dönemlerde görülmesinin sebebi biyolojik döngüsünden kaynaklanıyor. Oldukça fazla sayıda bitki türünü seven bir böcek türü. Sokucu, emici ağız tipine sahip. Bitkinin öz suyuyla besleniyor. Bitkinin gelişimini zayıflatıyor" ifadelerini kullandı.
Vampir kelebek zararlı mı zehirli mi?
Vampir kelebeklerin özellikle Temmuz ayında en olgun zamanlarına ulaştıklarını ve en çok bu ayda çok görüldüklerini söyleyen Dr. Hızal, bu böceklere karşı önlem olarak ise "İnce dal budaması yaparlarsa popülasyonu azaltırlar. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın web sayfasında tavsiye olunan ilaçlar var. Uzmanlar tarafından temas seyriyle müdahale edilebilir." tavsiyesinde bulundu.