Son dakika gelen bilgilere göre, Ticaret Bakanlığı tarafından araç sahibi ve benzin istasyonu işletmecilerini yakından ilgilendiren yeni bir sistem duyuruldu. Akaryakıt kaçakçılığının önüne geçmek isteyen Bakanlık bu kapsamda yaptığı çalışmaları artıracak.
İmalatta kullanılması amaçlanan harici petrol ürününü temin veya ithal eden riskli firmaların belirli periyotlarla denetim yapılacak. Akaryakıt yerine kullanılan sahte ürünlerin temin veya ithal eden şüpheli firmalar ise lüzumu halinde, tesis mevcudiyeti, kapasite yeterliliği, elektrik tüketimi, çalışan sayısı gibi hususlar yönünden denetlenecek. Bu denetimler sonucu sahte yakıt kullandığı tespit edilen firmalar Ticaret Bakanlığına ihbar edilecek.
Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadeleye Yönelik Tedbirler Genelgesi Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Bu bağlamda, 2021-2023 yılları arasında akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele planı hazırlandı. Bu durumda, akaryakıtın, giriş noktasından başlayarak tüketiciye ulaşmasına kadar olan sürecini, dağıtıcılar arası satışlar ve akaryakıt taşıma araçlarının hareketleri dahil olmak üzere, ürün ve belge hareketleri üzerinden anlık izleyebilecek, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) ve e-belge (e-fatura, e-irsaliye, e-arşiv fatura) verileriyle karşılaştırılabilir ve risk analizine uygun toplulaştırılmış veriyi üreten bir sistem kurulacak.
Vatandaşın, akaryakıt kaçakçılığı konusunda bilgilenmesi için, kamu spotu, çalışmaları yapılacak. Yazarkasa ve otomasyon denetimleri artırılırken, sahte fatura kesenlere ise ağır cezalar verilecek.
Son dakika gelen bilgilere göre, AK Parti bir süredir üzerinde çalışılan sahte fatura düzenlemesini yürürlüğe sokuyor. Yapılacak olan sahte fatura düzenlemesi en çok petrol ve enerji sektörlerini alakadar ediyor. Bu sektörlerde sahte faturaya verilen hapis cezasının süresinin artırılması planlanıyor.
Yeni sahte fatura güncellemesine göre, Vergi Usul Kanunu'nun 359'uncu maddesinde yapılacak. Yeni yapılacak olan düzenlemeye göre ise zincirleme ceza yürürlükten kalkacak. Suçu işleyen şahıs, kurum veya kuruluşlar etkin pişmanlık maddesinden de faydalanabilecek.
Suça teşvik edilmemesi için verilen sahte fatura kapsamında hapis cezalarının artırılması planlanıyor. Bu düzenlemeden en çok enerji sektöründe yapılan düzenlemeleri etkilemesi bekleniyor.