Son dakika: Teklif TBMM'de kabul edildi! Seçim barajında değişikliğe gidiliyor

Gelen son dakika bilgilerine göre seçim barajının yüzde 10’dan 7’ye indirilmesini de içeren Seçim Kanunu teklifi TBMM’den geçti. Söz konusu teklif AK Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

24.03.2022-09:03 - (Son Güncelleme: 24.03.2022-09:10) Son dakika: Teklif TBMM'de kabul edildi! Seçim barajında değişikliğe gidiliyor

Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Ak Parti ve MHP’li milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanmıştı. Bu teklifin TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildiği açıklandı.

Baraj yüzde 7'ye düşürüldü

Yapılan teklife göre, seçimlerde şimdiye kadar uygulanan yüzde 10’luk ülke seçim barajı yüzde 7'ye düşürülecek. Buna göre ittifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içerisinde bulunan her bir partinin o seçim bünyesinde topladığı oy sayısına bakılarak hesaplanacak. 

İttifakta yer alan siyasi partilerin her birinin çıkarmış olduğu milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içerisinde elde ettiği oy sayısı kabul edilerek genel D'Hondt uygulamasıyla saptanacak.

Seçime katılmak için yeterlilikleri yerine getiren siyasi parti, Siyasi Partiler Kanunu'nda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içerisinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa ihmal etmemek şartıyla seçime katılma hakkını koruyabilecek. Yalnızca mecliste grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeterli şartlarından birisi olmaktan çıkacak.

Son dakika: Teklif TBMM'de kabul edildi! Seçim barajında değişikliğe gidiliyor

Seçim Kurulunun Belirlenmesi

İl seçim kurulu, bir başkan, iki asıl üye ile iki yedek üyeden meydana gelecek. İl seçim kurulunun başkanı ve asıl üyeleriyle beraber yedek üyeleri, iki senede bir olmak üzere Ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev alan, kınama veya daha ağır bir cezası olmayan, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu tarafından isim çekme suretiyle bulunacak. Ad çekmede ilk çıkan hakim başkan, sonraki iki hakim asıl üye ve son çıkan iki hakim ise yedek üye olarak yer alacak. Ad çekmeye katılacak hakim sayısının beşten daha düşük olması halinde, bu hakimler arasında ad çekme işlemi yapıldıktan sonra eksik kalan asıl ve yedek üyeler, en kıdemli hakimden en kıdemsiz hakime gitmek üzerebelirlenecek.

Ad çekmeye katılacak hakimin bulunmaması halinde ise başkan ve asıl üyeler ile yedek üyeler en kıdemli hakimden başlanacak şekilde belirlenecek. Bu şekilde kurulan il seçim kurulunun görev süresi de iki sene olacak.

Kıdem belirlenirken kınama veya daha ağır disiplin cezası almış olan üyeler diğer üyelerden daha düşük kıdemli olarak geçecek. İl seçim kurulu başkanlığının boşalması durumunda asıl ve yedek üyelerden en kıdemli olanı il seçim kuruluna başkanlık yapacak.

İlçelerde, ilçede görev alan kınama veya daha ağır disiplin cezası olmayan ve en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma özelliklerini saklı tutan hakimler içerisinden, merkez ilçelerde ise aynı nitelikleri taşıyan hakimler içerisinden adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu tarafından ad çekerek tespit edilen hakim, kurulun başkanı görevini yürütecek.

Buna katılacak hakimin bulunamaması halinde ise en kıdemli hakim kurulun başkanı olarak yer alacak.

Başbakan ibaresi kaldırılıyor

Kabul edilen söz konusu teklifle teklifle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine benzer olarak Seçim Kanunu'ndaki "Başbakan" ibarelerinin kanundan çıkartıldığı belirtildi.

TBMM Anayasa Komisyonunda 23 Mart Çarşamba günü saat 15.00'te başlayan 15 maddelik teklifin görüşmeleri, tam 17 saat sürdü.

YORUM YAZ..
Modal