Son Dakika: Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Düzenlemeler İçeren Kanun Teklifi TBMM Komisyonunda Kabul Edildi

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Düzenleme, sahipsiz hayvanların korunması ve bakımıyla ilgili önemli değişiklikler getiriyor.

24.07.2024-10:12 - (Son Güncelleme: 24.07.2024-10:12) Son Dakika: Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Düzenlemeler İçeren Kanun Teklifi TBMM Komisyonunda Kabul Edildi

Yeni düzenlemeye göre, Hayvanları Koruma Kanunu'nun amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek. Ayrıca, sahipsiz hayvanların sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu olacak.

Bakımevlerine yeni tanım ve görevler

Kanun'da "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında değişiklik yapılacak. Yeni tanım, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde olacak. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımevlerinde rehabilite edilerek sahiplendirilmesi sağlanacak.

Ötenazi yasaklandı

Düzenleme ile birlikte, bakımevlerine alınan köpekler için ötenazi yasaklandı. Ancak, insan ve hayvan sağlığı için tehlike teşkil eden, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalıkları bulunan hayvanlar için veteriner hekim kararıyla ötenazi yapılabilecek.


Yerel yönetimlere yeni sorumluluklar

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakım ve tedavilerini üstlenecek. Ayrıca, hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Cezalar artırıldı

Caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın terk edilmesi durumunda uygulanacak idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarıldı. Sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Hayvan bakımevleri kurulacak

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımlarının yapılması amacıyla hayvan bakımevleri kurmakla yükümlü olacak. Bu belediyeler, en geç 31 Aralık 2028'e kadar bakımevlerini kurmak zorunda olacaklar.

Muhalefetin tepkisi

Muhalefet milletvekilleri, teklifin kabul edilmesine tepki gösterdi. Kanun teklifinin, sahipsiz hayvanların korunması adına yetersiz kaldığını ve bazı maddelerin hayvan hakları açısından geri adım attığını belirttiler.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal