Tüm dünya ekonomilerini derinden etkileyen Rusya Ukrayna savaşıyla beraber neredeyse her gün artan brent petrol fiyatları sebebiyle yapılan zamlara bir yeni zam daha eklendi. Petrol fiyatları dün ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya'ya yönelik petrol ambargosu uygulaması ihtimaline dayanarak 123 dolar seviyelerini geçti. Bu gelişmenin ardından Kanada’nın, Rus enerji sektöründen kaçarak yeni kanallara aramasına ve meydana çıkan arz sıkıntılarını giderebilmek adına petrol ihracatını yaklaşık yüzde beş oranında artıracağı haberinin gelmesiyle beraber petrol fiyatları tekrardan geri çekilerek yüzde 2’den fazla değer kaybetti ve 116 dolar seviyelerine geriledi.
Petrol fiyatlarında dün görülen artış akaryakıt fiyatlarında da kendisini gösterdi. Buna göre bugünden itibaren geçerli olacak şekilde motorin grubuna 1,39 lira zam geldiği açıklandı. Son gelen zamla beraber İstanbul'da motorinin litre fiyatı ortalama 23.64 noktasına çıkarken. Ankara'da ve İzmir'de ise motorinin fiyatına gelen 1,60 lira zamla birlikte motorinin güncel fiyatı 22,27 liraya yükseldi.
Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalamasıyla birlikte, dolar kurundaki meydana gelen değişiklikler referans alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Söz konusu hesaplanmaya bağlı olarak dağıtım firmaları tarafından uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti sebebiyle şirketler ve kentlere göre bazı farklılıklar meydana getirebiliyor.
Bununla beraber Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt piyasasında ana dağıtıcı firmalar uyarınca gelişim gösteren taşıt ve plaka tanıma sistemleri bünyesinde yapılacak indirimlerin yapılış şekline dair yeni bir karar aldığını duyurarak, taşıt tanıma sistemlerinde dağıtım şirketlerinin de tabii olduğu indirim uygulama zorunluluğunun artık olmadığını açıkladı.
Söz konusu karara göre, akaryakıt dağıtım şirketlerinin Taşıt Tanıma Sistemi'nden merkezi olarak uyguladıkları indirimlere bayilerin bundan sonra katılımları zorunlu şekilde olmayacak. Dağıtım şirketlerinin müşterileriyle yapacakları anlaşmalarda sadece kendi kâr oranları (ana dağıtıcı kârı) üzerinden pazarlık yapabilecekleri açıklandı.