Son Dakika! ABD dolar yakıyor Avrupa faiz artırıyor: Dolar neden yükseliyor? Dolar daha fazla değer kazanır mı? Dolara yatırım yapılır mı? 22 Temmuz 2022 güncel dolar ve TL kuru

ABD dolarının Türk Lirası karşısında yeniden yükselişe geçmesi sonrasında yatırımcılar başta olmak üzere pek çok insan doların geleceği hakkında araştırmalar yapıyor. Peki Dolar neden yükseliyor? Dolar daha fazla değer kazanır mı? Dolara yatırım yapılır mı? İşte 22 Temmuz 2022 güncel dolar ve TL kuru...

22.07.2022-14:25 - (Son Güncelleme: 22.07.2022-14:25)

Son bir kaç gündür ABD doları Türk Lirası karşısında yeniden değer kazanmaya başladı. Yatırımcılar bu gelişme üzerine doların yükselmesine neden olan gelişmeleri öğrenmek için arama motorları üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Araştırmalar arasında 22 Temmuz 2022 güncel dolar ve TL kuru da bulunuyor.  Peki  Dolar neden yükseliyor? Dolar daha fazla değer kazanır mı? Dolara yatırım yapılır mı?

1 dolar kaç TL?

22 Temmuz 2022 Cuma günü saat 11.10 itibariyle 1 ABD doları 17,75 Türk Lirası’na denk geliyor. 

Dolar neden yükseliyor

Dolar neden yükseliyor? 

Doların yeniden değer kazanması şu sıralarda ekonomi dünyasının gündeminin bir numaralı maddesi olarak öne çıkıyor. Haziran ayında ABD Merkez Bankası (FED) faiz arttırımı kararı aldığı için dolar yeniden değer kazanmaya başlamıştı. Bazı ekonomi uzmanları ise ABD’nin dolar yakması yani dolar rezervlerini eritmesi sebebiyle doların yükselişe geçtiğini savunuyor. 

Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dün faizi yüzde 14’de sabit tutması da doların Türk Lirası karşısında yeniden değer kazanmasına sebep oldu. TCMB beklenildiği gibi bir karar vererek faizi bu ay da arttırmadı ve son 6 ayda olduğu gibi faizi sabit tuttu. TCMB Para Politikası Kurulu, söz konusu faiz kararıyla ilgili olarak şu açıklamaya yer verdi:

"Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler olumsuz yönde etkisini sürdürmeye devam etmiş, dünyada iktisadi faaliyetin daha da zayıflamasına sebep olmuştur. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyon ihtimali artmaktadır. Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek ve oynak seyir ile temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin çeşitlenerek arttığı gözlenmektedir.’’

Avrupa Merkez Bankası yıllar sonra ilk kez faiz arttırdı

Avrupa Merkez Bankası (AMB), euro kurunun dolar kuru karşısında değer kaybetmesi üzerine 11 yıl sonra yeniden faiz arttırımı kararı vermişti. Fakat bu faiz arttırımı ekonomistlerin beklentilerinin de üzerinde gerçekleşecek 50 baz puan arttırılmıştı. AMB bu ay aldığı faiz kararı ile yıllardır süren negatif faiz tutumunu da değiştirmiş oldu.

AMB’nin uyguladığı faiz kararı Bloomberg’in anketinin sonuçlarına göre beklenenin 25 baz puan üzerinde oldu. Söz konusu ankette ortaya çıkan sonuçlara göre AMB Temmuz 2022 ayında 25 puan faiz arttıracaktı. Fakat enflasyonunun beklenenden daha kötü sonuçlar vermesi sebebiyle AMB’nin faiz kararı 50 baz puan şeklinde oldu.  Banka ana refinansman oranını yüzde 0,50; marjinal borç verme imkanını yüzde 0,75 ve mevduat faizini de yüzde 0 seviyesine çıkardı. AMB karar metninde gelecek toplantılarda daha çok faiz normalizasyonunun uygun olduğuna işaret etti.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal