Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın da
tavsiye ettiği besinlerin başında kuru soğan geliyor. Antibiyotik özelliği
gösteren kuru soğan, özellikle çiğ tüketildiğinde vücuda dost, sindirime
yardımcı prebiyotiklerin çoğalmasına yardımcı oluyor.
Kuru soğan tükettiğimizde sindirim sistemimizde
prebiyotikler artış gösteriyor. Prof. Dr. Canan Karatay, kuru soğan dışında
başka prebiyotik kaynaklarının sarımsak, lahana ve el yapımı turşular olduğunu
söylüyor. Şimdi biz de sizler için Prof. Dr. Canan Karatay'ın sindirim
sistemini düzenlemek için tavsiye ettiği kuru soğanın faydalarına değindik.
Kansere karşı geçit vermiyor!
Soğan, sarımsak ve pırasanın da dahil olduğu Allium bitki
ailesine ait bir kök sebze. Bu keskin aromalı sebzeler toprakta yetiştikleri
için mineral açısından oldukça zengin. Güçlü bir antioksidan olan soğan çeşitli
kanser türlerinin riskini azaltma, cilt ve saç sağlığını korumada yardımcı bir
kaynak.
Çiğ hâliyle doğal antibiyotik görevi gören soğan, özellikle
kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için oldukça yardımcı. Demir, magnezyum,
kükürt, iyot, kalsiyum, folat, fosfor, potasyum ve antioksidanları içeren kuru
soğan içeriğindeki A vitaminiyle göz sağlığını da destekliyor. İçeriğindeki B
vitaminiyle bağışıklığı güçlendirip sinir sistemini kontrol altında tutuyor. C
vitamini kaynağı olarak kış aylarında hastalıklara karşı korucu özelliğe sahip.
Düşük kalorili güçlü bir antioksidan olan kuru soğanın besin
değerleri:
100gr soğanın besin değeri;
- 30 kalori.
- 9.3 gram karbonhidrat
- 1.7 gram lif
- 0.1gram yağ
- 1.1 gram protein
- 4 mg sodyum
- 146 mg potasyum