Yemek yaparken sıklıkla başvurduğumuz soğan doğrama işlemi esnasında gözlerimizin yaşarmasını yaşamayan yoktur. Peki soğan doğrarken gözlerimiz neden yaşarır? Soğan doğrarken göz yaşarması nasıl önlenir?
SOĞAN DOĞRARKEN GÖZLER NEDEN YAŞANIR?
Soğanın içerisinde bulunan syn-propanethial-S-oksit isimli bir kimyasal bulunmaktadır. Soğan, içerisinde bulunan bu madde ile kendini savunur. Soğanı doğramaya başlayan kişi soğanın kendini savunmaya geçtiğini fark etmez ancak salgıladığı bu madde ile ağlamaya başlar.
SOĞAN DOĞRARKEN GÖZ YAŞARMASI NASIL ÖNLENİR?
Soğan doğrarken göz yaşarmaması için şu yolları deneyin:
-Keskin bir bıçak kullanmak.
-Soğan doğrarken sakız çiğnemek.
-Soğan doğrarken deniz gözlüğü, kayak gözlüğü ya da lens takmak.
-Bir kaba su koyun. Soğanı bir kez suya batırın. Daha sonra soğanı ikiye bölerek kesin. Doğrayacağınız kısmını bir kez daha suya batırıp ondan sonra doğrayın.
-Soğanı doğrarken yanınızda bir fan bulundurun. Fandan gelen hava soğanın keskinliğini dağıtacaktır ve böylece gözleriniz yanmayacaktır.
-Soğan doğrarken bir mum yakmak ve soğanı mumun yakınında doğramak.
-Soğanı doğramadan önce buzdolabında biraz bekletmek.