Smear testi nedir, nasıl yapılır?

Rahim ağzı kanseri kadınların korkulu rüyasıdır. Kanser tanısı geç konulduğunda, kadınlar için ölümcül sonuçları olabilecek bir hastalıktır, fakat smear testi ile erken teşhis hayat kurtarabilir. İşte, smear (PAP) testi hakkında merak edilenler...

01.04.2022-14:00 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-14:18)

Smear testi, rahim ağzı kanseri ve rahim ağzı kanserinin öncü lezyonlarını anlayabilmemiz için yapılan basit bir testtir. Çok ağrısız, kolay uygulanabilen bir işlemdir. Servikal hücrelerin bu şekilde toplanması işlemine "smear" (yayma, sürüntü) adı verilir.

Jinekolojik muayenin bir parçasıdır ve ağrılı değildir. Rahim ağzından dökülen hücrelerin smear çubuğu ile toplanarak mikroskop altında incelenmesi işlemidir. Vücut dokularının sürekli yenilenmesi nedeniyle kaçınılmaz olarak yüzeylerden hücreler dökülmektedir. Bu dökülen hücrelerin toplanıp özel işlemlerden geçirildikten sonra mikroskop altında incelenmesine "sitolojik inceleme (hücresel inceleme)" denir.

Smear testi nasıl yapılır?

Smear testini 18 yaşından itibaren veya cinsel aktivite başladıktan sonra aldırmaya başlamanız gerekir. Bakire bireylerde bu test yaptırabilirler. 

Smear testi rahim ağzı kanalından ve vagen duvarından dökülen akıntıyla karışık hücrelerin bir cam üzerine alınarak ve boyanarak mikroskopla incelenmesi esasına dayanır. Jinekolojik muayenede vagen ve rahim tümüyle normal görülebilir. Fakat smear testini bu muayeneye eklemeden tam bir kesin fikir sahibi olunamaz. Bu testin alınması sırasında herhangi bir ağrı duyulmaz. Sadece rahim ağzı fragilse fırça darbesi sonucu biraz kanayabilir. Lekelenme tarzı bir kanama oluşabilir. Test alınmadan evvel 3 gün cinsel ilişki yaşanmamış olması ve vagen içinin suyla yıkanmamış olması testin başarı oranını yükseltir. Son adet tarihi, hastanın yakınmaları, gebelik sayısı ve klinik muhtemel teşhis istek kağıdında belirtilir.

Smear testi nedir?

Smear testinin yapılması için en doğru olduğu zaman adetin bitmesinden 10 gün sonrasıdır. Smear testi öncesinde vajinal yıkama yapılmamalı ve krem benzeri şeyler sürülmemelidir. Doktorunuz vajinal muayene sırasında test için gerekli örneği çok kısa bir sürede alacaktır. Test sonrasında ilişkiye girilmesinde bir sakınca yoktur. Günlük hayata normal olarak devam edilir. Test sonrasında az bir miktar lekelenme gibi kanamalar olabilir ve bunda endişe verici bir durum bulunmaz.

Patologa hangi bilgiler gereklidir? 

 Patolog (patoloji uzmanı) preparatı incelerken hasta hakkında bazı bilgilere gerek duyar. Bunlar;

- Hastanın yaşı

- Hastanın şikayetleri

- Son adet tarihi ve adetlerinin düzeni- Şu an gebelik olup olmadığı, önceden kaç gebeliğinin olduğu

- Doğum kontrol hapı veya diğer hormonal ilaçların kullanılıp kullanılmadığı

- Rahim içi araç (spiral) kullanıp kullanmadığı

- Smear testinin ne amaçla istendiği

- Klinik olarak ön tanı

Bu bilgiler pataloji uzmanının tanısını kolaylaştırır ve şüphede kaldığı durumlarda daha kolay karar vermesine yardımcı olur.

Smear testi yapıldıktan sonra cinsel ilişki yaşanır mı?

Cinsel yaşamı olan her kadının senede bir kez mutlaka yaptırması gereken smear testi öncesinde bir gün cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir. 

Hamilelikte smear testi yapılır mı?

Hamile kalmaya karar verildiğinde bu testi yaptırmanız sizin yararınıza olacaktır. Hamile kalmadan önce karar aşamasında bu testin yaptırılması en ideal olanıdır.

Hamilelikte smear testi yapılır mı?

İdeal olan hamile kalmaya karar verildiğinde genel bir muayeneden geçmek ve bu aşamada smear testini yaptırmaktır ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda ilk hamilelik kontrolünde doktorunuz size en son smear testinizi ne zaman yaptırdığınızı soracaktır. Eğer arada geçen süre uzunsa smear testinizi yapacaktır. Hamilelikte PAP smear yapılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Eğer arada geçen süre uzunsa smear testinizi yapacaktır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal