SMA taraması zorunlu mu oluyor?

Evlilik hazırlıkları yapılırken birçok sağlık taraması uygulanır, sağlık taramalarına bir yenisi daha eklendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca SMA hastalığı taramasının zorunlu olacağını açıkladı.

30.12.2023-14:58 - (Son Güncelleme: 30.12.2023-17:22) SMA taraması zorunlu mu oluyor?

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamasının ardından "SMA taraması nedir, ne işe yarar?" gibi sorular merak konusu oldu. SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastalığı ve taraması ile ilgili açıklama yaptı. Koca, SMA taramaları hakkında, "Evlilik öncesi zorunlu taramalar kapsamına giren SMA taramasını bütün Türkiye’de başlatacağız" şeklinde konuştu.

Erken dönemden sonuç alacağız

Koca açıklamasında, "Yeni doğan bebeklerimiz için topuktan kan alınır. Yine aynı çerçevede yeni doğan bebeklerimizi bu anlamda topuktan kan alınarak SMA taramasını yapıyor olacağız. Bu tedaviyi belirliyor olacak. Erken dönemde sonuç alabilirlik o kadar fazla olacak her doğan bebeğe bu taramayı başlatıyoruz’’ dedi.

SMA taraması zorunlu hale gelecek

Taşıyıcı çiftler bilgilendirilecek

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) genetik geçişli bir hastalık. Tarama programıyla ise taşıyıcı çiftlerin, evlilik öncesinde belirlenmesi amaçlanıyor. Böylece, ailelere bebeğin hasta doğabileceği anlatılarak doğum öncesinde tedbir alınması sağlanabiliyor.

Peki SMA nedir?

SMA, hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalık. 3 evrede görülen SMA hastalığının en tehlikelisi SMA Tip 1 denilen evre. SMA Tip 1 hastalığının belirtileri çocukluk yaşlarından itibaren gözle görülebiliyor. Bu belirtiler içerisinde yutkunma ve solunum zorluğu, desteksiz oturamama gibi sorunlar görülüyor. Ayrıca akraba evlilikleri ile ileri kuşaklarda hastalık oluşabilme riski de artabiliyor. 


DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal