Sklerit Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Sklerit gözün beyaz kısmında bulunan ince doku üzerinde bir iltihap oluşmasıdır. Bu hastalığa sahip olanların gözlerinde kızarıklık ya da gözlerin hareket ettirilmesi esnasında oluşan ağrı gibi belirtiler görülebilmektedir.

16.02.2021-15:01 - (Son Güncelleme: 16.02.2021-15:01) Sklerit Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Görme kaybı da oluşturan rahatsızlık bir gözde olabileceği gibi iki gözde birden eşzamanlı şekilde de teşhis edilebilmektedir. Sklerit nedir araştırmaları bu rahatsızlığın orta yaş ve yaşlı kategorisine giren kadınlarda daha yaygın olduğunu ortaya çıkarmıştır. Lupus ve tüberküloz gibi hastalıklar sonrasında oluşan komplikasyonlardan ileri geldiği de bilinmektedir. Bu hastalığın tedavisi için erken teşhis oldukça önemlidir.  


SKLERİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sklerit görülen hastalardaki ana semptomların başında gözleri hareket ettirirken ağrı hissi oluşumudur. Bu his uykuyu engellediği gibi iştahın kapanmasına bile neden olabilmektedir. Göz beyazındaki kızarıklık da hastalık belirtilerindendir. Ayrıca; 

-Gözün şişmesi, 

-Gözün beyaz kısmının sarımsı hale gelmesi, 

-Hareketi imkânsız hale getiren yumrular, 

-Görüş kaybı bu hastalığın belirtileri arasında kabul görmektedir. 

Ayrıca hastalık gözün arka kısmına da etki edebilmektedir. Böyle durumlarda tanı işi daha zorlaştığı için ana tedaviye geçilmesinde zaman kaybı yaşanabilmektedir. 


SKLERİT NEDEN OLUR? 

Sklerit nedenleri genelde farklı hastalıkların komplikasyonları olarak sayılmaktadır. Tüberküloz, lupus, cüzzam ve sifiliz bu hastalıklardan birkaçıdır. Bunların yanı sıra bazı göz ameliyatlarından ya da gözde yer alan yabancı cisimler de bu hastalığın oluşmasına yol açabilmektedir. 


TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? 

Hastalığın tedavisi uzmanların nedenleri bulmasından sonra verecekleri önerilerle yapılmaktadır. Nedenlere göre değişim gösteren antibiyotik kullanımları hastalığın en çok görülen tedavi biçimlerinden biridir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavisi tek başına hastalığın ortadan kalkmasında ya da kontrol altına alınmasına yeterli gelmeyebilmektedir. Böyle durumlarda Sklerit tedavisi için ameliyat opsiyonu düşünülmektedir. Son olarak tüberküloz gibi hastalığa neden olabilecek etkenlerin tedavi edilmesi de bu rahatsızlığın giderilmesinde takip edilebilecek yollardan biridir. Böylece hastalığın tekrarlama riski de minimumlara çekilmiş olmaktadır. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal