Sizde Hastalık Hastalığı Olabilir misiniz?

Hastalık hastalığı, tıbbi adı “hipokondriyazis” olan bir tür takıntı hastalığıdır. Bu hastalıkta hastanın takıntı teması “kendi sağlığı”dır.

05.02.2020-16:56 - (Son Güncelleme: 05.02.2020-17:03) Sizde Hastalık Hastalığı Olabilir misiniz?

Sürekli kendinizi dinleyip doktora gittikten sonra bile hala hastayım bence bulamıyorlar diyorsanız ve doktor doktor geziyorsanız, sizde bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz.

Hastalık Hastalığı Nedir?

Hastalık hastalığı tanısı alan kişiler tıbben bedensel bir hastalığı olmadığı halde doktorlara inanmaz ve ciddi bir beden hastalığı olduğunu savunurlar. Bu doğrultuda sık sık hekime müracaat ederler. “Hastalık hastası” teriminin de gayet güzel bir şekilde özetlediği bu bozuklukta hasta, sağlığının bozulduğu veya bozulacağı endişesi içindedir.

Hastalık Hastalığı Belirtileri

Hastalık hastalığı olan hastalar bir bedensel şikâyetin peşine düşerek bu konuyla ilgili olan branşın hekimine müracaat ederler. Hastalık hastalığı rahatsızlığında tüm bu araştırmalar sırasında tıbben bir anlamı olmadığı halde tetkik kâğıtlarında yer alan bazı anormal sonuçları kendi kendine “bir sorun olduğu ancak kendisine söylenmediği” yönünde yorumlar ve endişeleri daha da artar. Bu hastalar sık sık hekim değiştirir. Hastalık hastalığı rahatsızlığı olanlarda sorunun bedensel olmadığı, bir psikiyatriste gitmesi gerektiği söylense bile hasta buna inanmaz ve psikiyatriye gitmekten kaçınır. Şikâyetleri başladıktan aylar hatta yıllar sonra psikiyatriste geldiğinde bile amacı tedavi olmak değil sorunun psikiyatrik bir durum olup olmadığını psikiyatristin ağzından duymaktır. Hastalık hastalığı bu doğrultuda psikiyatristin önüne kalın bir tetkik klasörü koyarak bunların hepsini incelemesini ve kendisinde hiçbir hekimin tespit edemediği “gizemli bir hastalık” teşhisi koymasını umar.

Hastalık Hastalığı Nedenleri

Hastalık hastalığı diğer takıntı hastalıklarında olduğu gibi bu hastalıkta da çok sayıda neden tanımlanmıştır. Genelde hastalarda belirtilerin başlangıcından kısa süre önce yaşanmış önemli bir travmatik olay olmuştur. Bunun yanında genel bir sıkıntı ve huzursuz yaşam tarzı sebepler içinde olabilir. Yani kabaca hastalığın oluşum mekanizmasını “stresin bedenselleştirilmesi” olarak ifade etmek mümkün olabilir. Bu hastaların kişilik özellikleri arasında titiz, dikkatli, şüpheci özellikler bulunur.

Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık hastalığı tedavisi diğer takıntı hastalıklarında olduğu gibi ilk etapta ilaçlardır. Hasta-hekim ilişkisinin güven zemininde kurulduğu ve hastanın tolere edebildiği bir ilaç tedavisi ile belirtiler denetim altına alınabilir. Buna ilave olarak bazı tedaviye dirençli olgularda manyetik uyarım tedavisi (TMU) ve hatta elektroşok tedavisi (EKT) gerekir. Hastalık hastalığı tedavisi için her koşulda psikoterapi ihmal edilmemelidir. Ancak hastaların hekime güven sorunları olması, sık sık hekim değiştirmeleri, masum ve geçici ilaç yan etkilerini farklı yorumlayarak ilaçları bırakma eğilimi taşımaları nedeniyle tedavi başarısı düşebilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal