Sivrisinekler tek başlarına bile sorunken bir de hastalık taşıyıcısı olmaları daha tehlikeli. Peki, sivrisineklerden bulaşan hastalıklar nelerdir?
HIV VİRÜSÜ
HIV virüsü taşıyıcısı olan insanı sivrisinek soktuktan sonra, yine aynı sinek değişik bir insanı sokar ve damarlarına erişim sağlarsa; ikinci bireye de HIV virüsü geçmesini de sağlar.
SITMA
Dişi sivrisinekler tarafından bulaşan bir hastalık mevcuttur. Bu hastalığın adı ise Sıtma şeklinde bilinmektedir. Bu hastalık sinekler tarafından taşınmakta ve yoğun olarak insanların hayati faaliyetlerini etkileyebilmektedir. Bir hastalığın sivrisinek ile bulaşabilmesi için, o hastalığın mikrobunun sivrisineğin bedene girdiğinde kendini orada barındırıyor ve orada kendisini geliştirebiliyor olmasına ihtiyaç vardır. Üstelik sivrisinek ile bulaşan en yaygın hastalık da yine sıtmadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde çok yüksek oranda sıtma hastalığına karşılaşılmaktadır. Bununla birlikte Afrika ve Güney Amerika’nın tropik bölgelerinde sıtma oranı çok yüksek seviyede görülmektedir.
SARIHUMMA
Önemli derecede ölüme sebep olan sarıhumma hastalığı da sivrisinek aracılığı ile taşınmakta ve öteki insanlara bulaşabilmektedir. Bununla birlikte sarıhumma hastalığı için Dünya Sağlık Örgütü tarafınca sıkı tedbirler alınmış ve kurallar çizilmiştir. Aşı olmamış insanın sarıhumma hastalığının yoğun olarak görüldüğü yere girmesine izin verilmemektedir.
NİL HUMMASI VE DİĞERLERİ
Sıtma ve sarıhumma dışında, Nil humması, lenfatik filariazis hastalıkları da sivrisinekler aracılığı ile bireylere geçmektedir. Bu hastalıklar; Türkiye'de fazla tanınmıyor olsa da dünya çapında önemli derecede sağlık problemlerine sebep olmaktadır.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.