Sivrisinek ısırığından sonra başına öyle şeyler geldi ki görenler hayrete düştü.
Kenya'nın kibigori kentinde yaşayan 20 yaşındaki horace owiti opiyo'nun genital bölgesinde 10 yıl önce bir kist tespit edildi. kist sebebiyle normalin çok üzerinde büyüme gösteren 5 kiloluk testisini ve 90 santimetrelik vücut uzuvunu cerrahi müdahale ile küçülttü.
Sivrisinek ısırığı sebebiyle gelişen bir larvanın neden olduğu düşünülen kist, vücutta parazit kurt üremesine sebep olarak opiyo'nun boşaltım sistemini tıkadı. bu sebeple biriken sıvı, vücut uzuvunda şişme meydana getirdi.
Sınıf arkadaşları tarafından sürekli olarak alay konusu olan opiyo, maddi imkansızlıklar sebebiyle ameliyat da olamadı. yaşadığı sorunlar sebebiyle okulunu bırakan opiyo keşiş olmaya karar verdi ve şeytanın kendisini lanetlediğine kanaat getirdi.
Sosyal medya sitesi facebook üzerinde viral olan bir paylaşım sayesinde yıllardır muzdarip olduğu sağlık sorunundan kurtuldu. cerrahi müdahale sonucunda fazlalıklarından kurtulan opiyo artık koşabildiğini, futbol oynayabildiğini ve özgür olduğunu söylüyor. opiyo'nın bir sonraki hedefi ise eğitimini tamamlamak.
Operasyon sonrası vücudunun tüy gibi hafiflediğini belirten opiyo tüm ağırlıklarından kurtulduğunu, sahip olduğu sağlık sorunu sebebiyle daha önce suyun yanına dahi yanaşamazken artık yüzebildiğini belirtiyor.
Operasyonun ardından birkaç ay geçtikten sonra opiyo bir gün baba olabileceğini de öğrendi. kendisini bir an önce toparlamaya çalışan opiyo bu sayede bir eş edinebileceği sevincini paylaşıyor.
Yaz aylarında artan sivri sinek ısırmaları çoğu zaman sadece hafif bir kızarıklık ve kaşıntıya neden olsa da, alerjisi olan bazı kişilerde çok tehlikeli olabiliyor. kölnlü doktor fikret mani yaz aylarında artan sivri sinek ısırmalarının çoğu zaman sadece hafif bir kızarıklık ve kaşıntıya neden olsa da, alerjisi olan bazı kişilerde çok tehlikeli olabileceği uyarısında bulundu.
Sinek ısırmalarının alerjisi olan kişileri ölüme kadar götürebildiğini belirten dr. mani, sivrisineklerin kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma risklerinin de olduğunu belirtti.
Sivrisinekler hakkında bilgi veren doktor fikret mani, bu küçük zararlıya karşı alınacak önlemleri de şu sözlerle anlattı: sivrisinekler haşere grubuna giren canlılardır. bu sineklerin sokmasıyla kabarıklıklar, kızarıklıklar ve kaşıntılar meydana gelir ve bunlar insanları rahatsız eder.
Aşırı kaşınmaların giderilmesi için bazı tedbirler alınabilir. alerjisi olan kişileri sivrisinekler soktuğu zaman orada oluşan toksinler nedeniyle kabarmalar daha da şiddetlenip alerji şekline dönüşebilir.
Böyle alerjisi olan kişilerin alması gereken tedbirler sivrisinek bulunan bölgelere gitmemeleri, genede sivrisinekler tarafından sokulduklarında alerjilerinin nüksetmemesi için gerekli anti alerjik ilaçlar alıp kremler kullanmalılar, sineğin soktuğu yerlere buzlu masajlar uygulayabilirler, böylece o sineğin ısırdığı yerin nüksetmesini, büyümesini hatta tehlikeli boyut almasını engelleyebilirler.
Özellikle bu küçük zararlıya karşı alerjisi olanların sivrisineklerin yoğun bulunduğu bataklık tarzı bölgelerden uzak durmalarını ve kapalı giyinmelerini tavsiye ederek, sivrisineklerin salgıladıkları bazı hastalıklarda olabilir. bilinen hastalıkların başında sıtma geliyor.
Sıtmaya karşı alınması gereken tedbirler ise sineklerin sokmasını engelleyen giysiler, uzun kollu giysiler ve şapkalar gibi kapalı giysilerle önlem alınabilir. sivrisinek ısırmalarından kaynaklanan tedbirlerin alınmasında mutlaka yarar var? şeklinde konuştu.
Doktor fikret mani, bu küçük zararlıların sarı humma, fil hastalığı ya da sıtma gibi parazit hastalıklarını taşıyabildiklerine dikkati çekerek, aıds'e sebep olan hıv virüsünün ise bu canlılarda gelişme ortamı bulamadığını belirtti.