Sivilceler Bu Nedenle Ortaya Çıkıyor!

Akne ve sivilceler birçok kişinin başına bela olan istenmeyen bir durumdur. Genetik faktörlerden tüketilen besinlere kadar birçok etken sivilce oluşumuna neden olmaktadır. Peki, sivilce neden çıkar? Konuya ilişkin detaylar haberimizin içeriğinde…

18.08.2020-16:00 - (Son Güncelleme: 18.08.2020-15:58) Sivilceler Bu Nedenle Ortaya Çıkıyor!

Akne ve sivilce gibi cilt problemleri birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Dr. Sevgi Ekiyor, cilt problemlerinin altında yatan sorunlar ve tedavilerine dair önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

GENETİK FAKTÖRLER

Akne genetik nedenlerden dolayı ortaya çıkan ve genetik özellikler içeren bir olgudur. Aslında herkes belli bir dereceye kadar akne problemi yaşıyor. Fakat bazı kişilerin kimi akne türlerine genetik bir yatkınlıkları söz konusudur. Eğer anne veya baba ergenlikte ya da hayatının herhangi bir döneminde akne problemi yaşamışsa çocuklarında akne görülme ihtimali çok daha yüksektir.

HORMONLAR

Akneler genellikle, vücut androjen hormonunu daha fazla üretmeye başladığı zaman ortaya çıkar. Androjen üretimi 11-14 yaşları arasında en üst seviyeye ulaştığında akneler de artmaya başlar. Genç kadınlarda menstrüel döngüden dolayı değişen hormon seviyeleri de aknelerin artmasına neden olur. Görülen değişiklikler yağ bezlerinin androjenlere olan hassasiyetini de etkiler.

TIKALI GÖZENEKLER

Kapalı folikül, bakterilerin üremesi için uygun ortamın oluşmasını sağlar. Özellikle bu ortamlarda yaşayan bakteri P. Acnes bakterisidir. Bu bakteri, sebumla beslenir ve akne olsun olmasın herkesin cildinde bulunmaktadır. Yağ bezi tıkandığında ve içi sebumla dolduğunda P.acnes bakterisi çok daha hızlı çoğalır.

Bakterinin ürettiği kimyasallar folikül içinde ve cilt yüzeyinde inflamasyona yol açar. Yağ bezleri androjenler tarafından uyarıldığı zaman daha fazla sebum üretmeye başlar. Yağlı sebum, folikülün içerisinde birikmeye başlar ve yukarıya doğru hareket eder. Yukarı doğru hareket ederken, normal cilt bakterileri ve ölü cilt hücreleriyle birleşir. Sebum üretimi arttıkça, kıl folikülünün tıkanma ve komedonlara neden olma ihtimali de artar. Androjen üretiminin artması ve yağ bezlerinin genişlemesi, kıl folikülünün cildin altına doğru uzanan yapısı da değişime neden olur. Normalde ölü hücreler kademeli olarak dökülürler ve cilt yüzeyinden uzaklaşırlar.

Ergenlik döneminde hücreler daha sık dökülürler ve birleşip yapışmaya daha müsaittirler, sebumla temas ettiklerinde folikülü tıkayabilirler. Bu durumda sebum ve ölü hücreler folikülde bir tıkaç oluştururlar.

AKNE OLUŞUMU NASIL ÖNLENİR?

Yorgunluk ve stres dolaylı olarak yağ yapımını artırmaktadır. Bu nedenle yorgunluk ve stresten olabildiğince uzak durmanız gerekir. Uyku sırasında cilt beslenir ve kendini yeniler. Bu nedenle uykunuzu iyi almaya özen göstermelisiniz.

Egzersiz her şeyden önce genel sağlığınız için oldukça yararlıdır. Kan dolaşımının hızlanmasına ve cildin de aralarında bulunduğu hayati organlara daha fazla oksijen gitmesini sağlar.

Egzersizin ardında yüzünüzde biriken ve bakterilerin oluşmasına neden olan yağı ve teri mutlaka güzelce yıkamanız gerekir. Aksi takdirde aknelerin artmasına neden olabilir.

Su, vücut hücrelerinin önemli bir bölümünü oluşturur, toksinlerin vücuttan atılmasını ve besinlerin vücutta taşınmasına yardımcı olur. Su içmek aknelerin yok olmasını sağlama ancak cildinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Akneleri asla sıkmayın, üzerindeki deriyi ve iltihaplı kısımları koparmayın. Ellerinizi sık sık yıkayın ve yüzünüzden uzak tutun.

Yüzünüzü günde iki defa dermatoloğunuzun önerdiği bir sabunla yıkayarak temizleyin. Ayrıca havlunuzu her gün değiştirmeyi ihmal etmeyin.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal