Sivas'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Vaka Sayılarında Artış

Prof. Dr. İlhan Çetin yaptığı açıklamalarda, yaz aylarında sık görülen ve ölümle de sonuçlanabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı vakalarının artış yaşadığını söyledi.

12.05.2020-12:11 - (Son Güncelleme: 12.05.2020-12:03) Sivas'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Vaka Sayılarında Artış

 Ülke genelinde etkili olan coronavirüs salgını etkisini devam ettirirken, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve İl Pandemi Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, yaz aylarında görülme sıklığı artan ve zaman zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında, Sivas'ta geçen yıla oranla büyük bir artış yaşandığını söyledi.

Vatandaşları dikkatli olması yönünde uyaran Çetin, virüslerin hayatın bir parçası olduğunu söyledi ve virüslerle yaşamak zorundayız dedi. Yaklaşık olarak 25 yıldır KKKA'nın bölgede endemik bir olay olduğunu söyledi ve "Bu sene maalesef vaka sayılarımız erken çıkmaya başladı. Gördüğümüz vakalar normalde nisan sonu ya da mayıs başıdır. Bu sene ilk vakamızı 19 Mart'ta gördük. Geçen sene 17 Nisan'da idi ilk vakamız, bu sene 19 Mart'ta görüldü. 1 ay erken gördük. Geçen sene bu zaman dilimine kadar toplam 6 vakamız vardı, bu yıl şu ana kadar bizim tam 28 vakamız var, 7 tane de şüpheli vakamız var. Toplam 35 diyebiliriz. KKKA vakalarının gelişi çok erken başladı. Şu anda 15 hastamız yatıyor. Bir kısmı tedavi oldu" ifadelerini kullandı.

"KENELERE KARŞI MÜCADELE ETMEYE ÇAĞIRIYORUM"

Açıklamalarına devam eden Çetin, "Vatandaşlarımızı, özellikle kırsal alanda çalışan, hayvancılıkla uğraşan insanlarımızı kenelere karşı mücadele etmeye çağırıyorum. Bildiğim kadarıyla İl Özel İdaremiz ve Valiliğimiz de birtakım çalışma yapacak. Bir şekilde hayvanlar üzerindeki kene miktarını azaltmamız gerekiyor, ikincisi de kene olma ihtimali olan yerlerde mutlaka tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Mümkünse bu tür alanlarda çok fazla olmamak lazım. İlla olacaksak da açık alanda kenelerin en fazla girdiği yer biliyorsunuz pantolon paçalarıdır. Keneler pantolon paçalarından vücudun üst kısımlarına girerler. Mutlaka çoraplarımızı üstüne çekmek suretiyle bunların vücuda girmesini engellemeliyiz ve arkasından da evimize geldiğimiz zaman mutlaka vücudumuza herhangi bir kene yapışmış mı, yapışmamış mı diye kontrol etmeliyiz. Kontrol ettiğimizde eğer kene varsa da kendimiz çıkarmamalıyız, mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmeliyiz." dedi.

Tedavi oranının yüksek olduğunu aktaran Çetin, "Eskiden hastalarımızın yüzde 25-30'unu kaybederdik. Bu sayı etkin tedaviler sayesinde çok düşmeye başladı. Bu yıl içerisinde bu hastalıktan dolayı bir can kaybımız var. 72 yaşında Şarkışla'dan gelen bir amcamız rahmetli oldu. Bu sene bizi korona kadar rahatsız edecek hususlardan birisi de yine bir virüs hastalığı olan KKKA. Kırım Kongo, bizim korona virüs kadar ciddi bir problemimiz. Buna dikkat çekmek istiyorum. Tüm halkımızı daha dikkatli olmaya devam ediyorum." şeklinde konuştu.

YORUM YAZ..
Modal