Site ve apartmanlarda tartışmalar yaratıyordu: ÖTV indirimiyle beraber o şart da değişti

Geçtiğimiz günlerde elektrikli araçları kapsayan ÖTV indirimi kararı sonrasında araçların şarj edildiği istasyonlarla ilgili de adım atıldı. Buna göre site ve apartmanlarda şarj istasyonu kurmak için gereken 5’te 4 şartı artık olmayacak. İşte detaylar…

27.07.2024-10:06 - (Son Güncelleme: 27.07.2024-10:06) Site ve apartmanlarda tartışmalar yaratıyordu: ÖTV indirimiyle beraber o şart da değişti

Elektrikli otomobil şarj istasyonları için önemli bir karar alındı. Dün, hibrit araçlar için ÖTV indirimi kararı alındı. Sektör temsilcileri, bu kararın başlangıçta kısıtlı sayıda model için geçerli olacağını, ancak zamanla model sayısının artacağını belirtti. Türkiye'de tam elektrikli otomobillerin pazar payının her yıl katlanarak arttığına dikkat çeken uzmanlar, en büyük sorunun evde veya işyerinde şarj imkanı erişimi olduğunu dile getirdi. Bu durumun, tam elektrikli otomobile geçişi ertelediği ifade edilirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, önemli bir adım atarak bu sorunu kökten çözmek için yeni bir düzenleme getirdi.

Şarj istasyonları artık daha rahat kurulacak

Bakanlık, yeni resmi kararında, özellikle site ve apartmanlarda yaşayanlar için ortak alanlarda şarj istasyonu kurulumu konusundaki bürokratik süreçleri basitleştirdi. Bakanlık açıklamasında, şarj istasyonlarının ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığı vurgulandı. Bu nedenle, şarj istasyonu kurulumunda 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19'uncu maddesinde yer alan maliklerin beşte dördünün rızasının aranmasına gerek olmadığını belirtti. Aynı kanunun 42'nci maddesine atıfta bulunan Bakanlık, şarj istasyonu kurulumu için çoğunluğun kararının yeterli olacağını açıkladı.

Site ve apartmanlarda tartışmalar yaratıyordu: ÖTV indirimiyle beraber o şart da değişti

Site ve apartmanlarda tartışmalar yaratıyordu

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Bakanlığımıza yapılan başvurularda, site ve apartmanların açık veya kapalı otopark alanlarında elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulması için kat malikleri kurulunda hangi oranda karar alınması gerektiğine dair sorular sorulmakta olup, konunun açıklanma ihtiyacı hasıl olmuştur. Herhangi bir inşai faaliyete konu olmayan, kapalı mekan teşkil etmeyen ve blok olarak montajlı bir şekilde naklen getirilen, Yangın ve elektrik tedbirleri alınmış olan ve sökülüp takılabilir seyyar bir elektrikli cihaz niteliğindeki elektrikli araç şarj ünitelerinin ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığı, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19'uncu maddesinde yer alan kapsamda olmaması nedeniyle, maliklerin beşte dördünün rızasının aranmasına gerek bulunmadığı, kanunun 42'nci maddesi kapsamında değerlendirilerek kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar ile kurulabileceği..."

Bu yeni düzenleme, elektrikli araç sahiplerinin şarj istasyonu kurulumunda karşılaştıkları zorlukları büyük ölçüde ortadan kaldıracak ve elektrikli araç kullanımını daha yaygın hale getirecek.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal