Birçok kişinin şikayetçi olduğu sivilceler sırt ve göğüs bölgesinde de çıkabiliyor. Sırtta ve göğüste çıkan bu sivilceler ise oldukça rahatsızlık verici. Sırtta neden sivilce çıkar? Göğüste sivilce neden çıkar? Sırttaki sivilceler hastalık belirtisi mi? Sırt ve göğüste sivilce neden çıkar? Sırttaki sivilce nasıl geçer? Sivilce çıkmasının nedenleri haberimizde...
Yapılan araştırmalara göre kadınların yarısında sırtında sivilce çıkarken erkeklerin ise %40'ının sırt bölgesinde sivilce problemi olduğu gözlemlenmiştir. Genellikle ergenlik döneminde başlayan sivilce oluşumları 30-40 lı yaşlara kadar devam ettiği görülmüştür.
Ergenlik döneminden yetişkinlik dönemine kadar pek çok kişide görülen bu problem zamanla rahatsızlık vermenin yanı sıra hastalık belirtisi de olabilir. Yüz bölgesinde çıkan sivilceler hormanal sebeplerden kaynaklı olarak çıktığı için normaldir ancak sırt bölgesinde çıkan sivilceler hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle mutlaka dikkate alınmalı ve bir hekime başvurmalısınız.
Sırt bölgesinde çıkan sivilceler, bakteriler ve cilt gözeneklerinin tıkanması kaynaklı oluşur. Fazla yağlanma sırt bölgesinde sivilce oluşumuna neden olur. Cildin yağlanması sivilce oluşumunu artırır. Ölü deri hücreleri oluşan bakterilerle birleşince ciltteki gözeneklerin tıkanmasına neden olur. Bu nedenle sırt bölgesinde sivilce oluşumu sıklıkla görülür.
Sırt ve göğüs bölgesinde meydana gelen akneler hormonal sebeplerin yanı sıra, terleme, sıcaklığın artması ve kıl folikülleri ile yağ bezelerinin iltihaplanmasından kaynaklanan follikülitten de kaynaklanabilmektedir. Fakat bu sorunun bir diğer kaynağı stres de olabilir. Vücudumuz tıpkı yüzümüz gibi küçük beyaz noktalardan, ağır sivilcelere kadar çeşitli tepkimelerde bulunabilir.
Karaciğer yağlanması da sırt bölgesinde sivilce oluşumunun nedenleri arasında gösterilebilir. Karaciğer yağlanması olan kişilerde genellikle sırt bölgesinde sivilcelere rastlanır.
Spor yaparken aşırı dar giysilerin giyilmesi gözeneklerin kir, yağ, ter ve bakteriler ile dolmasına yol açabilir.
Peeling, ölü derilerden ve kirden kurtulmanıza yardımcı olur. Yüzde olduğu gibi cilttede biriken ölü deriler ve kir, zamanla sivilce ve siyah nokta oluşumuna yol açar. Bu nedenle, haftada en az iki kez vücudunuza vücut peelingleriyle masaj yapmalısınız.
- Hormonların etkisi
- Stres
- Genetik yatkınlık
- Dengesiz beslenme
- Yanlış kozmetik ürünler
- Cildi temizlenmemesi ya da aşırı temizlenmesi Şeklinde sıralanabilir
- Fakat sırtta sivilce çıkmasının bazı özel nedenleri de vardır
- Sırtta çıkan sivilcelerde giyim tarzı da önemli bir etkendir
- Sık sık terleme ve sırtın terleme sonrası temizlenmemesi sivilceleri artırır
Bunun dışında bahsedilen bölgelerde sivilce oluşumunu tetikleyen başka sebepler de sizin farkında olmadığınız bir iç hastalığınızın olması, stres faktörünün vücudunuzu tamamıyla ele geçirmesi ya da farklı bir deri hastalığının yan etkilerinin kendisini sivilcelenme olarak göstermesi gibi sebepler de olabilmektedir.
Spor yaparken aşırı dar giysilerin giyilmesi de gözeneklerin kir, yağ, ter ve bakteriler ile dolmasına yol açabilir.
Bu nedenle özellikle koşu ve spor yaparken pamuklu ve rahat kıyafetler seçilmelidir.
Tropikal ve oral ilaç kullanımından meydana gelen tedavi; cildin yenilenme döngüsünü kontrol ederek, daha temiz bir cilt oluşumunu destekleyecektir. Bu birleşim ciltteki enflamasyonu ve bakterileri azaltmaya yarayacaktır
Sivilce oluşumuna eğilimli olan göğüs bölgesi üzerine, kolonya, losyon veya diğer maddeleri kullanmaktan kaçının. Bu, normal şartlarda buharlaşan terin, direk cilde yapışmasına ve gözeneklerin tıkanmasına neden olur.
Ergenlik döneminde sıkça görülen sivilceler ilerleyen yaşlarda sıkça görülmeye başlarsa ve özellikle sırt bölgesinde çıkıyorsa bu durum dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Sürekli olarak tekaralayan bir durum alması halinde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Bunun dışında evde doğal yollarla bu sivilcelerden kurtulmanız mümkündür.
Elma Sirkesi
Sırttaki sivilcelerden kurtulmanın en etkili yolu elma sirkesidir. Elma sirkesi cilt problemlerinde kullanılan ve birçok cilt problemlerini gidermede etkili olan bir yöntemdir.
Cilt problemlerini gidermede oldukça etkili olan elma sirkesinin antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Antibakteriyel özelliği sayesinde ciltteki gözeneklerin temizlenmesine ve cildin fazla yağdan arındırılmasına yardımcı olur.
Sırt ve göğüs bölgesindeki sivilcelerden kurtulmak için elma sirkesini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Elma sirkesi şu şekilde kullanılabilir:
- Bir bardak su ve 1 yemek kaşığı sirke karıştırılmalıdır.
- Hazırlanan karışım sivilcelerin üzerine masaj yapılarak sürülmelidir.
- 10 dakika bu şekilde bekletilmeli ve ılık su ile durulanmalıdır.
- Temiz bir bez ile kurulandıktan sonra su bazlı bir nemlendirici sürülmelidir.
- Uygulanacak bu yöntem sivilceler geçene kadar uygulanabilir.
Çay Ağacı Yağı
Sırttaki sivilceleri geçirme konusunda etkili olacak bir diğer doğal yöntem ise çay ağacı yağıdır. Çay ağacı yağı anti-inflamatuar özelliğine sahip olması nedeniyle sivilce üzerine sürüldüğü zaman cilt üzerinde oluşan sivilcelerin yağını kolayca emer ve sırt bölgesindeki sivilcelerin yok olmasına yardımcı olur. Çay ağacı yağının kullanım şekli şöyledir:
- İlk olarak kulak çubuğuna 2 damla çay ağacı yapı damlatılmalıdır.
- Sivilcelerin üzerine sürülmeli ve 15 dakika bekletilmelidir.
- Ayrıca bu yağ bal ile karıştırılıp da kullanılabilir.
- Eğer hassas bir cilde sahipseniz çay ağacı yağı su ile seyreltilmeli ve öyle kullanılmalıdır.
- Bunun için 1 damla çam ağacı yağına 3 damla su kullanılabilir.