Sırt fıtığı diye bir şey var mı? Sırt fıtığı neden olur, tedavisi nasıldır?

Birçok kişide sıklıkla görülen fıtıkların en zorlu ve ağrılı olanı sırt fıtığı olarak bilinir. Sırt omurgalarında meydana gelen sırt fıtığı için vatandaşlar tedavi yöntemlerini ararken neler yapılması gerektiği de araştırılmaktadır. Sırt fıtığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? sorularının yanıtları haberimizde yer almaktadır

14.07.2022-10:08 - (Son Güncelleme: 14.07.2022-10:08) Sırt fıtığı diye bir şey var mı? Sırt fıtığı neden olur, tedavisi nasıldır?

Tıp dilinde torakal disk hernisi olarak adlandırılan sırt fıtığı, günümüzde yaygınlaşmaya başlamasıyla beraber kişiler internet üzerinden sıkça araştırma yapmaktadır. Omurgada ki sıvının boşalmasıyla meydana gelen sırt fıtığının belirtileri ve tedavi yöntemleri haberimizde...

Sırt fıtığı nedir? 

Sırtta bulunana omurgalardaki yaşanan olumsuzluklar neticesinde fıtık oluşur. Omurga içerisine yer alan sıvıların dışarı çıkmasıyla beraber kişilerde fıtık oluşumu başlar. 

Sırt fıtığı neden olur? 

Sırtta yer alan dislerin arasında jel kıvamda sıvılar bulunur. Bu sıvıların oluşumu hareketi kolaylaştırırken sırt fıtığı olanlarda bu sıvıların dışarı çıktığı görülür ve bu neticede ağrılar başlar. Bu sıvının bitmesi ya da dışarı çıkmasında ki etkenler kişinin yaşı, ani hareketler, kireçlenme ve travmalar bulunur. 

Sırt fıtığı neden olur, tedavisi nedir?

Sırt fıtığı nasıl geçer? 

Sırt fıtığının belirlenmesinden sonra hemen tedavi edilmesi gerekir. Sırt fıtığı üzerinden yapılan tedaviler ise kişiye göre değişkenlik gösterdiği gibi fıtığın durumuna göre de şekillenir. Öncelikle sırt fıtığında verilen tedaviler yatak istirahati, ilaç, fizik tedavi ve ağrı kesicilerle tedaviler başlangıç gösterir. 

Sırt fıtığı belirtileri nelerdir? 

-Sırt ağrısı sırt fıtığının ilk belirtisidir. En temel hareketlerde bile kişi yoğun ağrılar hisseder.

-Sırt kaslarında güçsüzlük hissedilir.

-Sırt fıtığı aynı zamanda bacak ve kollarda da ağrı ile güçsüzlüğe yol açabilir.

-İleri durumlarda felce yol açabilir.

Sırt fıtığı egzersizleri 

Doktorlar tarafından kişilere sırt fıtığı tanısı konduktan sonra egzersiz hareketler verilir. Kaybolan esnekliğin geri gelmesi için önemli olan egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir. En basit egzersizlerden olan sırt üstü yatarak dizleri göğse çekmektedir. Bu hareket yapılırken kişi sırt kaslarının gerginliğini hisseder ve 30 saniye dizleri göğsüne çekik şekilde bekler. Bu hareketi günde 5-10 kez yapılması tavsiye edilir. 

Sırt fıtığı neden olur, tedavisi nedir?

Sırt fıtığı ameliyatı riskli mi? 

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi bu rahatsızlığın ameliyatında da elbette ki riskler vardır. Sırt fıtığından en çok tercih olan ameliyatta kişinin kas gücü ve duyu kayıpları yaşamasında ön planda tutulur. Sırt fıtığı ameliyatında fıtığın olduğu yer ve sayısına göre farklılıklar gözlenir.  Genel olarak 45 dakika ile 1 saat arasında bu cerrahi operasyon sürmektedir. Sırt fıtığı ameliyatı olan kişiler 1 ya da 2 gün hastanede kontrol altında tutulur ve sonrasında taburcu edilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal