Sınırda düşen helikopterin sır perdesi aralanmaya başladı

Pençe-Kilit Harekatı bölgesi yakınlardın yere çakılan mühimmat yüklü helikopterin kime ait olduğu ve nereye gittiği hala araştırılıyor.

17.03.2023-09:25 - (Son Güncelleme: 17.03.2023-17:47) Sınırda düşen helikopterin sır perdesi aralanmaya başladı

Pençe-Kilit operasyonunun devam ettiği Irak ’ın kuzeyinde, içinde PKK’lı teröristlerin bulunduğu helikopter çakıldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, helikopterde yer alan 3’ü kadın 7 üst düzey PKK’lının öldüğünü bildirdi. Helikopterin ise nereye ve hangi amaç doğrultusunda gittiği açıklanmadı. 

Akşam’da yer alan habere göre; Irak’ta Duhok’un Amedi ilçesi Çemanke kasabasına bağlı olan Berkiyat Köyü yakınlarında bir askeri helikopter düştü. Askeri kaynaklardan gelen bilgiye göre, 3’ü kadın olmak üzere toplam 7 kişinin öldüğü aktarıldı. Helikopterin düştüğü bölgenin yaklaşık 50 metre yakınlarda yer alan petrol şirketinin çalışanları, bölgede iki helikopterin uçtuğunu ve bunlardan birinin ise düşerek alev aldığını belirtti.

Türkiye'ye ait değil

Nereye gittiği bilinmiyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Anti-Terör Birimi, resmi Facebook hesaplarından düşen helikoptere yönelik yaptığı açıklamada, "Kürdistan bölgesindeki ilgili kurumlar, düşen helikoptere ilişkin Irak merkezi hükümeti, uluslararası koalisyon güçleri ve Türkiye ile temasa geçti ancak helikopterin onlara ait olmadığı bildirildi. Helikopterin Eurocopter AS350 tipi olduğu ve ölenlerin terör örgütü PKK militanları olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

IKBY, yetkilileri helikopterdeki 7 şahsın terör örgütü PKK mensubu olduğunu doğruladı Milli Savunma Bakanlığı da helikopterin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait olmadığını açıkladı.

İki helikopter vardı

Bölgedeki yetkililer düşen helikopterde 3’ü kadın olmak üzere toplamda 7 PKK’lı üst düzey ismin olduğunu belirtti. Duhok Valisi Ali Teter, yere çakılan helikopterin yanında yer alan ve içinde terör örgütü PKK üyelerinin bulunduğu başka bir helikopter olduğunu ifade ederek, ikinci helikopterin olay yerinden uzaklaştığını aktardı. Kaçan helikopterin hangi ülkeye ait olduğu ve hangi bölgeye ilerlediğinin bilenmediği ifade edildi.

PKK'ya hava desteği

Bölgede yer lan yerel güvenlik kaynakları Eurocopter AS350 tipi helikopterin DEAŞ ile mücadele doğrultusunda bölgeye gönderildiğini belirterek, bu helikopterlerin Talabani’nin lideri olduğu KYB'ye bağlı birimlere verildiği ve aynı model ise helikopterin daha Süleymaniye'den PKK'nın Suriye kolu YPG/SDG'ye teslim edildiği açıklandı.

PKK'ya hava desteği

Radara yakalanmıyor

Eurocopter AS350 tipi helikopterler alçak irtifa ve radarlara girmeden uçuş yapabiliyor. Mürettebat hariç 5 kişi taşıma kapasitesine sahip helikopterin hareket kapasitesinin yüksek olduğu belirtildi. Kaynaklar bu helikopterlerden daha küçük nitelikte olan 9 adet daha helikopterin terör örgütü PKK/YPG'ye verildiğini söyledi.

ABD havacılık eğitimi vermişti

ABD, PKK/YPG'ye silah desteği ve askeri eğitimin yanı sıra havacılık eğitimi de veriyor. ABD liderliğinde DEAŞ'a karşı kurulan uluslararası koalisyon güçleri terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/SDG'li teröristlere ilk olarak 28 Mart 2021'de helikopter kullanma eğitimi verdi. 7 Aralık 2022'de de ABD'li pilotların Deyrizor'da terör örgütü PKK/YPG'ye 2 adet helikopter tahsis ettiği istihbarat birimlerince ortaya çıkarılmıştı. ABD'nin bu eğitimlerle PKK/YPG'li teröristten oluşan 80 kişilik sözde havacılık birimi oluşturmak istediği, 10 teröriste de helikopter kullanım eğitimi verdiği ifade edilmişti.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal