Sinir Hasarını Gösteren Belirtiler

Sinirlendiğinizde uyuşma mı yaşıyorsunuz? Ya da olup olmadık yerlerde karıncalanma yaşıyorsanız sinir hasarınız olabilir. Sizler için sinir hasarının 8 belirtisini sıraladık

13.04.2021-09:30 - (Son Güncelleme: 13.04.2021-09:30) Sinir Hasarını Gösteren Belirtiler

İnsan vücudunda milyarlarca sinir hücresi bulunuyor. Bu sinirler vücutta ağacın dalları gibi her yere yayılmış haldedir. Sinir hücreleri uyarıları toplayıp beyne ve omuriliğe iletir.

İşler sıkıntısız gittiğinde, beyniniz ihtiyaç duyduğu bilgiyi kolayca sağlar, böylece kaslarınızı hareket ettirebilir, ağrıyı tespit edebilir ve iç organlarınızın düzgün çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Fakat periferik sinirler deforme olduğunda; yürümek zorlaşabilir, büyük bir acı yaşayabilirsiniz ya da sıcaklıkları dahi hissedemeyebilirsiniz. Peki sinir hasarını tespit edebilmek mümkün mü? diye merak edenler için araştırdık. İşte cevabı…

Sinir hasarları genellikle yavaş ilerler bu durumda kötüleşmeden önce duruma müdahale etme şansı sağlar size. Bu noktada önemli olan doğru teşhisi koyabilmek.

SİNİR HASARINI GÖSTEREN 5 BELİRTİ

Uyuşma ve Karıncalanma

Karıncalanma ya da uyuşma hissi ellerinizden veya ayaklarınıza ya da kollarınıza yayılabilir. Duygusal sinir sıkışması daha yaygın olarak görülen bir durumdur. Böyle durumda uyuşma ya da karıncalanma geçicidir. Ama karıncalanma hissi geçmezse muhakkak bir uzmana görünün.

El ve ayak parmaklarınızda meydana gelen uyuşma ve karıncalanma önemli bir belirtidir. Sıkı bir çorap veya eldiven giyiyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bekletmeden doktora görünmelisiniz.

Hareketlerde Zorlanma

Vücuttaki motor sinirler etkilenirse, kaylarda kayıplar meydana gelir. Bu durum felce neden olabilir. Bu belirtiler yaşandığı anda acile gitmelisiniz.

Kas seğirmesi ve spazmları yaşayabilirsiniz çünkü sinir hasarı, bir kasın gevşemesini engeller. Açıklanamayan kas erimesi de bu durumu beraberinde getirebilir. Kas genel olarak yalnızca çok kullanılmadığında erir. 

Tek Bacaktan Aşağıya İnen Ağrı

Sırtınızın alt bölümünde başlayan ve bacaklarınızın arkasından aşağıya doğru inen şiddetli bir ağrı, yanma ya da karıncalanma siyatik olduğunuz anlamına gelebilir. Bu, siyatik sinir, omurganızdaki fıtıklaşmış bir disk veya diyabet gibi bir hastalık nedeniyle sıkıştırıldığında veya hasar gördüğünde meydana çıkar.

Sebepsiz Sakarlıklar

Hiç beklenmedik biranda sendeliyor ve çok mu düşüyorsunuz? Eğer duyguları etkileyen büyük sinirler hasar görürse, vücutta koordinasyon eksikliği meydana gelebilir. Ayrıca, beyninizdeki sinir hücrelerinin hasar gördüğü Parkinson gibi bir rahatsızlık da bu belirtilerinin nedeni olabilir.

Düzenli olarak eşya düşürüyor ve nesneler üzerinde 'tutuşunuzu kaybettiğinizi' hissediyorsanız, bu da sinir hasarı uyarısı olabilir. Sinir hasarı durumunda daha önce yapılması gereken şeyler size artık daha zor gelebilir. Bu durumda uzmana görünmekelisiniz.

Sindirim Problemleri

Hasarlı sinirler, sindirim sistemine yanlış uyarılarda bulunabilir. Bu nedenle çok sık tuvalete gidiyor ya da tuvalete girmekte geç kalıyorsanız bir sinir problemi yaşıyor olabilirsiniz. Normal yollardan bir çocuk doğurduysanız veya şeker hastalığınız varsa, bu problem için ortalamanın üzerinde bir riske sahipsiniz demektir.

Sinir hasarı durumunda ayrıca sık sık kabızlık sorunuda yaşayabilirsiniz. Keskin karın ağrısı, küçük gevşek dışkı ve bağırsak hareketi seyrekliği, kabızlığın belirtileridir.

Baş Ağrıları

Boynunuzdaki bir sinir sıkıştığı zaman ortaya çıkabilen oksipital nevralji denen bir durum yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda elektrik çarpması gibi hissettiren kısa, yoğun baş ağrılarına maruz kalabilirsiniz. Oksipital nevralji , kafa derisinden geçen sinirlerin oksipital sinirlerinin yaralandığı veya iltihaplandığı bir durumdur. Bu, boynun üst kısmında, başın arkasında veya kulakların arkasında şiddetli zonklama veya şok benzeri ağrı gibi hissedilen baş ağrılarına neden olur.

Düzensiz Salgılar

Çok az ya da çok sık mı terliyorsunuz? Bu durum beyninizden ter bezlerine bilgi taşıyan sinirlerde deforme olduğu anlamına gelebilir. Doktorunuz terlemenizi ve kalp atış hızınızı ölçmek için testler isteyebilir.

Terlemenin haricinde sık sık ağız kuruluğu ile mücadele etmek zorunda kalıyor olabilirsiniz. Rahatsızlığı gidermek için kendinizi sert şeker emerken, sakız çiğnerken veya daha fazla su içerken bulmuş olabilirsiniz. Göz kuruluğu da sinir hasarına işaret eden başka belirtilerden biri

Hissizlikten Kaynaklı Yaralanmalar

Beyne tehlikeli durumların sinyalini veren sinir hücreleri bulunmakta. Bu hücreler deforme olduğunda, sıcak keskin ya da rahatsız edici bir şeye dokunduğunuzda farkında olmaya bilir ve yaralanma yaşayabilirsiniz. 

Bir şeylere basıyorsunuz ama farkına varmıyorsanız; ayak nöropatisi (ayaktaki sinir hasarı), yaşıyor olabilirsiniz. Ayak böropatisi, insanların ayak ülseri geliştirmesinin en yaygın yollarından biri olduğu belirtilir.

Bu belirtileri yaşıyorsanız en kıza zamanda bir doktora gitmenizi tavsiye ederiz. Sinir problemleri ilerleye bilir, daha büyük sorunlara neden olabilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal