15.02.2021-10:31 (Son Güncelleme:09.06.2021-12:24)


1

Sol Tarafa Dönerek Uyumak

Sol Tarafa Dönerek Uyumak

Mide ve pankreas vücudun sol tarafında yer almaktadır ve sindirim sisteminin önemli birer parçasıdır. Bu nedenle sol tarafa dönerek yatmak, midedekilerin ince bağırsağa daha kolay bir şekilde geçmesini sağlar. Aynı zamanda yiyeceklerin parçalanmasını sağlayan pankreas enzimlerinin salınımını da artırır. Sol tarafa dönerek uyumak, mide ekşimesi yaşama olasılığının da azalmasını sağlar.



2

Daha Fazla Lif İçeren ve Fermente Yiyecekler Tüketin

Daha Fazla Lif İçeren ve Fermente Yiyecekler Tüketin

Lif, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini ve dengelenmesini sağlar. Yüksek lif içeriğine sahip olan yiyeceklerin çoğu şeker, yağ ve kalori bakımından fakirdir, bu yüzden genel olarak daha sağlıklıdır. Yulaf, fasulyeler ya da meyveler yüksek lif kaynağı besinlerdir.



3

Diyetinize yüksek fermente besinler de ekleyebilirsiniz. Bazı yoğurt türleri, bağırsaklar için iyi olan bakterileri bünyesinde barındıran probiyotikler içermektedir. En yaygın olarak kullanılanlar ise şu şekilde; sindirim sorunlarını iyileştiren ve irritabl bağırsak sendromu belirtilerini hafifleten bifidobakteriler ve laktobasillerdir.



4

Sindirimi Zor Gıdalardan Uzak Durun

Sindirimi Zor Gıdalardan Uzak Durun

Hamburger, patates kızartması ya da pizza gibi yağ oranı bir hayli yüksek olan yiyecekler, vücut tarafından sindirilmek için çok daha fazla zamana ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle çok uzun süre şişkin hissetmenize yol açar.



5

Aynı zamanda bu tür yiyecekler mide gazı, kramp ya da hazımsızlığın artırır ve konsantrasyonunuzun kaybolmasına neden olur. Fakat dikkatli olmanızda fayda var! Çünkü lahana ve benzeri bazı sebzeler mide tarafından sindirilemeyen kompleks bir şeker olan rafinoz içerir. Bu da gaz sorunlarının yaşanmasına neden olur.



6

Oturarak Yemek Yiyin

Oturarak Yemek Yiyin

Ayakta yemek yemek, daha fazla besin tüketilmesine neden olur çünkü porsiyonları kontrol etmek zorlaşır ve mide daha hızlı boşalır. Oturarak yediğiniz zaman kan dolaşımı dengelenir.



7

Bağdaş kurarak yemek yemekte oldukça faydalıdır. Bu pozisyonda yemek yenildiği zaman kan basıncı düşer ve mide de olan baskı azaldığı için tüketilen besinler daha kolay sindirilir.



8

Kabızlığa Karşı Su İçin

Kabızlığa Karşı Su İçin

Su, tüketilen besinlerin parçalanmasına yardımcı olur ve bu sayede vücut kendisi için gerekli olan besinleri daha iyi emer.



9

Yemek yerken su içmenin iyi olmadığı düşünülse de bu doğru değil. Su sindirime yardımcı olur ve kabızlığın giderilmesini engeller! Aynı zamanda yemek esnasında su içmek, yenilen şeylerin miktarını da azaltabilir.



10

Her Gün Aynı Saatte Yemek Yiyin

Her Gün Aynı Saatte Yemek Yiyin

Her gün aynı saatte yemek yemek 'iç saatinizi' ayarlar ve bu sayede vücudunuz sindirimi tam da ne zaman gerçekleştirmesi gerektiğini bilir. Farklı farklı saatlerde yemek ise sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceği gibi kilo almanıza da neden olur.



11

Meditasyon Yapın

Meditasyon Yapın

Stres halinde vücut baskıyı hissederek sindirimin yavaşlamasına neden olur ve bu da şişkinlik, kramplar, hazımsızlık ya da kabızlık gibi durumların yaşanmasına veya tam tersi bir etki yaratarak sindirimin hızlanmasına ve sık sık tuvalete gitmeye yol açar.



12

Çok fazla stres altında olduğunuz zaman iştahınız artar veya azalır. Bunların hepsi sağlık açısından büyük tehdit oluşturur, bu nedenle meditasyon yaparak kendinizi sakinleştirebilirsiniz.



13

Farklı Yoga Pozisyonları Deneyin

Farklı Yoga Pozisyonları Deneyin

Yoga, belirli bir bölgedeki dolaşım hızının artmasını sağlar. Siz de sindirim sürecine yardımcı olması için her gün 15 dakika esneme hareketlerini günlük rutininize ekleyebilirsiniz.



14

Örneğin, bir dizinizi yukarı kaldırıp, vücudunuzun üst kısmını büktüğünüz Marichyasana duruşu, temel besinlerin gıdalardan emilmesini sağlar; karaciğer ve böbrekler gibi abdominal bölgedeki organları uyarır ve beynin yatışmasını sağlar.



15

Ayakta durup öne doğru eğilerek yapılan Uttanasana pozisyonu da oldukça faydalı terapötik bir pozisyondur. Sindirim sistemindeki organların dolaşımını uyarırken karın bölgesine baskı uygular. Ayrıca vücut için de son derece rahatlatıcıdır.



16

4-7-8 Derin Nefes Alma Yöntemini Uygulayın

4-7-8 Derin Nefes Alma Yöntemini Uygulayın

İştahı kontrol altına almak, uyku düzenini sağlamak, anksiyeteyi hafifleterek duygusal tepkilerinizi kontrol etmek için yapmanız gerek tek şey; Burnunuzdan nefes alın ve bu sırada 4’e kadar sayın. Nefesinizi 7 saniye tutun ve sonra vücudunuzu serbest bırakın. Nefesinizi verirken üfler gibi verin ve bu sırada 8’e kadar sayın.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR