26 eylül 2019’da Silivri açıklarında gerçekleşen 5.8 şiddetindeki depremin ardından bazı binalarda yıkılmamasına rağmen büyük hasarlar meydana geldi.
Hasarlı binalar bulunup hepsi mühürlendi ve yıkılma işlemleri yapılacağı söylenip o evlerin sahipleri otellere yerleştirildi.Depremin üzerinden 4 ay geçti ancak hasarlı binaların yıkım işlemi başlamadı. Yaşadıkları maddi sıkıntıları dile getirip o evlerde yaşayan aileler mühürleri koparıp hasarlı binalarda tehlikelide olsa yaşamaya devam ediyorlar.
Yaşanan depremden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır şöyle açıklama yapmıştı:
"Biz o bölgedeki fayın daima kilitli olduğunu düşünüyoruz. Hem sismoloji verilerinde hem de deniz tabanı gözlemlerimizde fay zonu burada kilitli, dolayısıyla herkesin görüş birliği içerisinde olduğu bir depremde kırılmasını beklediğimiz segmenttir. Bu bir öncü olabilir, bilemeyiz ama beklenen kırıntısına girdiğimiz fay içerisinde olduğu için fay üzerindeki gerilmeyi arttırmış olabilir. Mekanizmasını bilmiyorum, bakmak lazım ama dediğim gibi kritik bir yerde gerçekleşti, bu nedenle öncü bir deprem olabilir fakat diğer yandan da kesinlikle öncü bir deprem diyemem, kimse diyemez. Şu an meydana gelen depremin bir öncü olduğunu söylemek dünyanın hiçbir yerinde mümkün değil maalesef. Diğer yandan bu deprem, İstanbul merkezine uzak bir yerde gerçekleşti diye biliniyor ama ben daha yakında olduğunu düşünüyorum. Kötü zemin üzerine yapılmış, fabrika ve binalar maalesef büyük risk altında olduğu için yapılacak tek şey bu binaları sağlamlaştırmak ve kentsel dönüşümü hızlandırmaktır."