Sigorta primi ödeyenleri ilgilendiriyor: O şekilde öderseniz emekli maaşınız kesilebilir

Sigortalı olarak çalışmamasına karşın emekli olmak için sahte sigorta yapanları ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigorta yapanların emekli maaşlarını iptal ediyor ve ödenen aylıkları faiziyle geri alıyor. İşte detaylar…

16.02.2024-10:43 - (Son Güncelleme: 16.02.2024-17:45)

Emeklilik için oldukça önemli olan sigorta sistemi konusunda bazı kişiler fırsatçı davranarak çalışmadan emekli olmaya çalışıyor. Emekli olmak için çalışmadığı halde sahte şekilde sigorta yapanlara SGK’dan kötü haber geldi.

Sahte sigorta yapanların emekli maaşı kesilecek

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, sahte sigorta yaptıranları bekleyen tehlikelere dikkat çekti. Bir işyerinde fiilen çalışmayan kişilerin, çalışıyor gibi gösterilmesi durumunun sahte sigorta olarak kabul edildiğini belirten Kıvanç, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre bu durumun idari ve cezai yaptırımlar içerdiğini ifade etti. SGK'nın sigorta sahtekârlıkları konusunda sürekli denetimler yaptığını ve tespit edilen sahte sigortaların geriye dönük incelendikten sonra iptal edildiğini aktaran Kıvanç, bu durumda ödenen primlerin kaybedildiğine ve sağlık hizmetlerinden yararlananların tedavi masraflarının faiziyle geri alındığına vurgu yaptı.

Sahte Sigorta

Primler yanıyor, ödemeler faiziyle geri alınıyor

Sahte sigorta durumu emekli aylığı bağlandıktan sonra ortaya çıkarsa, ödenen primlerin yanı sıra emekli aylığı da iptal edilir. Bu süreçte SGK tarafından sağlanan hizmetlerin maliyeti ve ödenen emekli aylıkları, tamamıyla faiziyle birlikte geri alınır. Sahte sigorta nedeniyle emekli aylığı iptal edilen bireyin, yeniden emekli olabilmesi için sahte sigorta ile tamamlanan prim günlerini tekrar gerçekleştirmesi istenir.

Sahte sigorta yaptıranlar ve fiilen çalışmayan kişileri sigortalı gösteren işverenler, Türk Ceza Kanunu kapsamında "resmi belgede sahtecilik", "resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan" ve "özel belgede sahtecilik" suçlarından dolayı hapis cezası ile cezalandırılabilirler. Resmi belgede sahtecilik suçu için 2-5 yıl, diğer suçlar için ise sırasıyla 3 ay - 2 yıl ve 1-3 yıl arasında hapis cezası uygulanır. Sahte sigortalı gösteren işverenlerin her ay SGK'ya sunduğu bildirge ve maaş bordrosu da sahte kabul edilir. Bu nedenle her ay için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi yönünden cezai yaptırımlar uygulayabilir.

YORUM YAZ..
Modal