Tütün tüketicilerini ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Sigara ve alkollü ürünlerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 19,49 oranında arttı. Bu artışla birlikte asgari maktu vergi sigara başına 1,4249 lira, 20 sigaralık bir paket için ise 28,5 lira olarak belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 6 aylık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerine göre yüzde 20'lik bir artış planlamıştı. Bu artışla birlikte paket başına asgari maktu vergi 34,2 lira olacaktı. Sigara paketlerinde ayrıca ikinci bir vergi olarak 4,8 lira maktu vergi bulunuyor ve bu tutarın da yüzde 20 artışla 5,8 liraya yükselmesi bekleniyordu. Sigaranın satış fiyatının yüzde 57'sinin asgari maktu vergiden düşük olmaması şartı da bulunuyor. Bu durumda, ÖTV açısından sigaranın perakende satış fiyatı 60 liranın altında olamayacaktı.
Bazı sigara markaları fiyatlarını 10 lira artırdı ancak bu zam daha sonra geri alındı. Zammın geri alınmasının nedeni, 10 liralık artışın enflasyonu olumsuz etkileyeceği ve ÖTV sisteminin değiştirilme planlarıydı. Yılbaşında benzer bir düzenleme yapılmış ve asgari maktu ve maktu vergi tutarları artırılırken nispi vergi oranı yüzde 63'ten 57'ye düşürülmüştü. Bu düzenleme ile mali çarpan 7,5'ten 5,2'ye indirilmiş, yani 1 TL'lik maliyet artışı sigaraların perakende satış fiyatına 7,5 TL yerine 5,2 TL olarak yansımaya başlamıştı.
Habertürk'e göre, yüzde 57'lik nispi vergi oranı daha da aşağı çekilecek. Buna karşın 1 paket sigarada toplam 35,58 lira olan maktu ve asgari maktu verginin artırılacağı belirtiliyor. Böylece, Temmuz döneminde sigara şirketleri 10 lira yerine 5 lira zam yaparak ÖTV artışı kaynaklı maliyeti sigara fiyatına yansıtma şansını elde edecek.
Vergi sisteminde iki tür yaklaşım mevcut. İlki, oransal verginin azaltılarak maktu vergilerin artırılması. Bu yöntem, en ucuz ve en pahalı sigara arasındaki fiyat farkını azaltıyor. Türkiye, yıl başında nispi vergi oranını yüzde 63'ten yüzde 57'ye çekerek maktu vergiyi artırmıştı.