Sigara ve Alkolü Yasaklamasıyla Bilinen Bağdat Fatihi 4. Murat Kimdir, Dönemin Askeri Olayları Nelerdir?

Genç Osman marşına da konu olan Bağdat Seferi ile hatırlanan 4. Murat, Osmanlı'ya duraklama döneminde bir ivme kazandırmıştır. Peki, 4. Murat nasıl öldü? 4. Murat kaç yaşında padişah oldu? 4. Murat dönemi olayları nelerdir?

21.07.2020-12:19 - (Son Güncelleme: 04.02.2022-10:10) Sigara ve Alkolü Yasaklamasıyla Bilinen Bağdat Fatihi 4. Murat Kimdir, Dönemin Askeri Olayları Nelerdir?

Bağdat Fatihi olarak da tanınan 4. Murad, Osmanlı imparatorları arasında en kendine has özelliklere sahip olanlardan biridir. Acımasız Murad olarak da tanınır. Çok küçük yaşta tahta oturan 4. Murad, Osmanlı'nın en karışık zamanlarında imparatorluğu yönetmiştir.

4. MURAT KAÇ YAŞINDA PADİŞAH OLDU?

Genç Osman'ın yeniçeriler tarafından vahşice öldürülmesinden sonra tahta 1. Mustafa'yı çıkardılar. Akli dengesi yerinde olmayan 1. Mustafa, tahttan indirildi ve yerine 10 Eylül 1623 tarihinde 4. Murat geçirildi. 4. Murat tahta çıktığında 11 yaşındaydı. Tahta çıkışının 5. gününde sünnet edildi. 

4. MURAT DÖNEMİ OLAYLARI

Saray'ın karmaşa ve kaosun içinde olduğu bir dönemde tahta çıkan 4. Murat,  iç ve dış birçok olayı çözmeye çalışmıştır. Küçük yaşı sebebiyle 4. Murat'ın saltanatının ilk 9 yılı annesinin kontrolü altında geçti.


Abaza Paşa İsyanı:

Genç Osman'ın öldürülmesi sonucu Abaza Paşa, bulduğu yeniçerileri öldürüyordu. Abaza Paşa'nın iki adamı İstanbul'da yakalandıktan sonra omuzlarına mumlar dikilip çarmıha gerildiler ve binek hayvanları üzerinde İstanbul'un sokaklarında dolaştırıldılar. 1628 yılında Abaza Paşa teslim oldu ve 4. Murat tarafından bağışlanıp Bosna beylerbeyliğine atandı. 

Kösem Sultan Dönemi

4. Murat tahta geçtiğinde çok küçük yaşta olduğu için hızlı bir eğitimden geçirildi. Kösem Sultan, bu dönemde saltanat naibesi adıyla devleti yönetti. Bu dönem, Osmanlı'nın kaos içinde bulunduğu bir dönemdir. Safeviler doğuda Mardin'e kadar ilerledi. Sallantıdaki Sünni - Şii dengesi en sonunda bozuldu. İsyanlar orta doğuda çıktı. Bu dönemde sadrazam Hafız Ahmet Paşa yeniçeriler tarafından öldürüldü. 

4. MURAT BOYU KİLOSU FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Kendisi fiziğiyle en çok ünlenen padişahtır. Geniş omuzlu ve aşırı kuvvetlidir. 200 okkalık gürz kullandığı, dönemin pehlivanlarıyla güreştiği bilinir. Tek kolla 60 kilogramlık gürzleri kaldırdığı bilinir.

FETİHLERİ

16 yıl süren 1623 - 1639 Osmanlı Safevi Savaşı, dönemin en önemli askeri olayıdır. Revan Seferi ile Doğu Anadolu, Ahıska, Revan ve Kafkas ele geçirilir. Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra Anadolu'ya ayak basan ilk padişahtır. Bağdat Seferi ile Bağdat tekrar Osmanlı'ya katılır. Yapılan Kasr-ı Şirin Antlaşması, İran ile Türkiye sınırlarını belirler.


ÇOCUKLARI 

Kendisinin çocukları şu şekildedir:

Şehzade Süleyman

Şehzade Ahmet

Şehzade Mehmet

Şehzade Alaaddin

Safiye Sultan

Gevher Sultan

İsmihan Kaya Sultan

Rukiye Sultan

Bedia Sultan (Ayşe Bedia Sultan)

Hafsa

4. MURAT DÖNEMİ ÖNEMLİ KİŞİLİKLERİ

4. Murat döneminde Evliya Çelebi, Hezarfen Ahmet Çelebi, Nef'i, Şeyhülislam Yahya gibi kişiler yetişti. Nef'i'yi boğduran da 4. Murat'tır. 

ISLAHATLARI

- Yeniçeri Ocağı yeniden düzenlenir.

- Gece sokağa çıkma yasağı getirilir.

- İlk Devlet adamlarına rapor hazırlatılır.

ÖNEMLİ MİMARİ ESERLERİ

Onun döneminde Üsküdar Çamlıca'da bir cami, Üsküdar tarafında İstavroz Sarayı ve Kandilli'da bir saray yaptırılır. Topkapı Sarayı'nda Revan ve Bağdat köşkleri inşa ettilir. Şiddetli yağmurlar yüzünden hasar gören Kabe'yi tamir ettirir.

4. MURAT YASAKLARI

1632 yılından itibaren 4. Murat iktidarı tamamen kontrol altına almaya başlar. İlk icraatleri, tütün ve kahveyi yasaklamak olur. 1630'daki büyük İstanbul yangını, bu yasağın temel gerekçesidir. İsyan çıkmasın diye kahvehaneler yıktırılır. Tütün içtiği tespit edilen devlet adamları ağır cezalandırılıyor, siviller öldürülüyordu. Yasak, Kösem sultan döneminde kaybolan otoritenin geri gelmesini amaçlamaktadır. Kendisi geç saatlerde kılık değiştirip İstanbul sokaklarında dolaşır, yasağa uymayanları öldürtürdü. Halka içkiyi yasaklayan 4. Murat, kendisi içki içmeyi bırakmamıştır.

NASIL ÖLDÜ?

Siroz ve ikris nedeniyle Revan Seferi'nde ciddi sorunlar yaşar. Durumu gittikçe kötüye giden padişah, 8 Şubat 1840 tarihinde henüz 27 yaşındayken hayatını kaybeder. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal