İbn-i Sina, batılıların söyleyişiyle Avvicena, İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli doktor, astronom, düşünür ve bilginlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ünlü bilgenin, yaptığı efsunlu karışım birçok derde deva oluyor. Haberimiz tavsiye amaçlı olarak yazılmıştır. Eğer bir hastalığınız ya da hamile olmak gibi bir durumunuz varsa muhakkak doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Bin yıl önce kitabında yer verdi
Sarımsak ve bal ikilisinin değerini hepimiz biliyoruz. Biri antibiyotik diğeri virüs savar. Döneminin birçok emir, sultan, hükümdarın tedavisi için reçete yazan İbn-i Sina El-Kanun Fi't Tıbb bin yıl önce yazdığı kitabında sarımsağı pişirmeyi ya da balla karıştırarak tüketmeyi tavsiye ediyor.
Efsunlu karışımının faydaları
Sebzelerin, bitkilerin, meyvelerin ve besinlerin hiç bilinmeyen kullanım alanlarını denemiş ve bunları not almış. İşte şifa dağıtan İbn-i Sina'nın sarımsak önerileri: ‘‘Pişmiş sarımsaktan yapılan gargara diş ağrılarını giderir. Sarımsak yabani naneyle pişirilip içilirse ve cilde sürülürse bitleri öldürür. Dövülmüş sarımsak bal ile karıştırıldığında balgamı söker.
Sarımsağın mucizeleri
Sarımsağın faydalarını sayacak olursak, ‘‘Sarımsak manganez, B6 ve C vitamini yanı sıra selenyum ve lif kaynağıdır. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Kolesterol düzeyini düşürmeye yardım eder. Kan basıncını düşürür ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Alzheimer ve demans gibi hastalıkları önlemeye yardımcıdır.’’